Verdachte agenten in Guatemala vermoord

Guatemala is de afgelopen week opgeschrikt door zeven geruchtmakende moorden, die inmiddels heel Midden-Amerika in de greep houden. Zondag zochten schutters vier agenten op in hun cel in de zwaarbeveiligde Boquerón-gevangenis en brachten hen daar met vuurwapens en machetes om.

De agenten zaten sinds donderdag vast in verband met de moord op drie Salvadoraanse politici en hun chauffeur. De politie in Guatemala-stad vond hun met kogels doorzeefde en verkoolde lichamen vorige week in hun uitgebrande auto.

De moordenaars van de agenten passeerden zondag eerst vijf gevangenisdeuren die gewoonlijk op slot zitten en bewaakt worden door cipiers met kalasjnikovs. Justitie gaat ervan uit dat ze hulp kregen binnen de gevangenis. Tientallen medewerkers, onder wie de hoofdcipier en de directeur, zijn aangehouden.

Na de moord brak in de gevangenis een opstand uit. Maras (leden van jeugdbendes) waren bang dat zij tot zondebok zouden worden gemaakt en namen zes bewaarders in gijzeling. Ze eisten dat de pers tot de gevangenis werd toegelaten om hun onschuld publiek te maken. Na inwilliging van die eis kon de politie uren later naar binnen. Bij fouillering trof de politie bij de maras vervolgens wel wapens aan, maar niet de desbetreffende moordwapens, 9mm-pistolen. Dit onderschrijft de lezing van ooggetuigen dat de schutters de gevangenis in- en uitliepen.

De vier agenten waren lid van een elite-eenheid tegen de georganiseerde misdaad. Justitie onderzocht of de agenten en de vermoorde politici mogelijk in drugs handelden. Dat is niet onwaarschijnlijk. Erwin Sperense, de directeur van de elite-eenheid, zei na de arrestatie van de agenten dat „meer dan 2000 agenten banden hebben met ontvoerders, drugsdealers en andere criminelen”. De vier agenten zouden na hun arrestatie zijn verhoord door de FBI. Mogelijk hebben andere corrupte agenten willen voorkomen dat hun collega’s belastende details naar buiten zouden brengen.

Ook een politiek motief is mogelijk. De vermoorde politici behoorden in El Salvador tot de rechts-conservatieve regeringspartij ARENA. Een van hen was Eduardo D’Aubuisson, een zoon van ARENA-oprichter Roberto D’Aubuisson, die begin jaren tachtig in de burgeroorlog doodseskaders aanvoerde. En Eduardo werd precies 15 jaar na zijn vaders dood vermoord.

(AP)