Uitsterving dreigt voor veel haaien

Het aantal haaiensoorten op de internationale Rode Lijst van met uitsterven bedreigde diersoorten is verder toegenomen. Dat hebben wetenschappers van de World Conservation Union van de IUCN (International Union for the Conservation of Nature) afgelopen week bekendgemaakt.

Haaien die aan de lijst zijn toegevoegd zijn de kortvinmakreelhaai (Isurus oxyrinchus), familie van de witte haai en alle drie de bestaande soorten voshaaien. Deze haaien behoren tot de soorten die leven in de open zee. Ook de geschulpte hamerhaai (Sphyrna lewini) een soort die wereldwijd vooral voorkomt op koraalriffen, is op de lijst geplaatst. „Haaien die in open zee zwemmen zijn snel, krachtig en hebben een groot leefgebied”, aldus Sara Fowler, voorzitter van de Shark Specialist Group van de IUCN . „Dat leidt tot de misvatting dat deze soorten weerstand kunnen bieden aan overbevissing. Er zijn nog altijd geen internationale vangstbeperkingen voor deze haaien .”

Haaien worden nogal eens (per ongeluk) gevangen door amateurvissers op tonijn- en zwaardvis. Haaien in het algemeen zijn bijzonder kwetsbaar voor overbevissing, omdat de meeste soorten langzaam groeien en pas op late leeftijd geslachtsrijp zijn. Het afsnijden van haaienvinnen voor in de soep is op veel plaatsen verboden, maar niet overal wordt op dit verbod streng gecontroleerd.