Tijdelijke hulp bij ongelukken

Er is altijd wel iets dat sneller kan dalen dan een Chinese beurskoers, bijvoorbeeld de waarde van Getronics. Het automatiseringsbedrijf drukte gisteravond weer eens op de slechtnieuwsknop. Anderhalve dag vóór publicatie van de voorlopige jaarcijfers kwam het bedrijf met een ‘pre-release’. Strekking: de verliezen op verkochte bedrijfsonderdelen en een eenmalige afboeking duwen het bedrijf voor 145 miljoen euro in het rood.

Tussen neus en lippen door werd ook een doelstelling ingetrokken – daar heeft Getronics eveneens ervaring in. Het bedrijf slikt zijn prognose van 4 miljard euro omzet in omdat die „niet meer relevant is in de vernieuwde strategie”. Beleggers hadden kennelijk een licht vermoeden, want gisteren behoorde Getronics al tot de grootste dalers in de AEX-index.

Of dat niet genoeg is, ligt Getronics opnieuw in de clinch met de toezichthouder. De Autoriteit Financiële Markten onderzoekt of het bedrijf de markten in het verleden wel goed heeft geïnformeerd over de financiële stand van zaken. Bestuursvoorzitter Klaas Wagenaar had al eerder problemen met de toezichthouder over de wijze waarop beleggers werden geïnformeerd.

Toch heeft Getronics ook een aardig nieuwtje: een frisse bestuurder. Een aardige opsteker voor Wagenaar, want die zag vorig jaar de ene na de andere collega onverwachts vertrekken. De raad van bestuur halveerde vorig jaar. Maar daar komt nu een door de wol geverfde collega bij: Maarten Henderson, ex-KPN, ex-Nuon, ex-Debitel.

Henderson heeft een geschiedenis van onduidelijke vertrekken. Drie jaar geleden koos hij ervoor „zijn carrière buiten KPN voort te zetten” (afscheidspremie 409.000 euro). Bij zijn volgende werkgever, Nuon, hield hij het 1,5 jaar uit. Hij vertrok daar vorig jaar „om persoonlijke redenen” en met een nog onbekende vertrekregeling – Nuon zal daarover in het komende jaarverslag openheid van zaken geven. Daarna was hij interim-bestuurder bij de Duitse telefoonminutenhandelaar Debitel. De lijnen naar Duitsland zijn kort. Voormalig Getronics-topman Axel Rückert is daar nu de baas.

Ook bij Getronics vervult Henderson een tijdelijke functie, tot medio 2008. Hoe en wanneer je moet afboeken op activiteiten – daar waar nu gedoe over is – weet hij als geen ander. Bij KPN schreef hij geschiedenis met miljardenafboekingen op de Duitse avonturen. Er loopt nog steeds een juridische procedure of KPN dat niet te laat deed. Henderson had een belangrijke rol bij de reddingsoperatie van KPN. Voor Getronics is het te hopen dat die ervaring niet nodig is, maar het is altijd prettig om zo’n bestuurder in huis te hebben.

Jeroen Wester

    • Jeroen Wester