‘The Hitcher’ gaat van rrrrrats

The Hitcher. Regie: Dave Meyers. Met: Sean Bean, Sophia Bush, Zachary Knighton, Neil McDonough. In: 15 bioscopen.

Rrrrrats gaat het hoogtepunt van The Hitcher, de remake van de gelijknamige film met Rutger Hauer uit 1986. In de openlijke expositie van dat rrrrrats onderscheidt de nieuwe versie zich van de oude. Suggestie is vervangen door special effects.

De engerd in de nieuwe versie is Sean Bean, die nog eenduidiger eng oogt dan Rutger Hauer. Hij stapt als lifter in bij een jong stelletje en zal hen vanaf dat moment tot in de hel achtervolgen.

We leren het stel op de gebruikelijke wijze kennen als onbezorgde geliefden die eens lekker met vakantie willen in hun mooie autootje. Onderweg, ’s nachts, in de stromende regen, passeren ze een schim die met pech langs de kant van de weg staat. Ze besluiten niet te stoppen. Is dat al reden genoeg voor de wraakzucht van de doorweekte lifter? Hij denkt er zelf zo te horen genuanceerd over, want hij zegt bij de eerste ontmoeting met de jongen satanisch dat hij óók niet zou zijn gestopt om zichzelf mee te nemen. En als hij alleen maar boos is, waarom doodt hij dan ook nog zoveel andere mensen?

Over de noodzaak van een remake van een film die nog bijna wekelijks wordt uitgemolken op commerciële zenders moeten we maar niet te veel over nadenken. Net zomin als over de vele onwaarschijnlijkheden zoals de alomtegenwoordigheid van de lifter, zijn schijnbaar bovennatuurlijke krachten, de machteloosheid van een compleet politie-escorte of de hardnekkige domheid van de jonge slachtoffers (zie de rubriek Bijzien hieronder).

    • Bas Blokker