Televisie Voorkeur

De documentaire FC Barcelona NV belicht het succesvolle bedrijf dat topvoetbal produceert. In 2003 werd FC Barcelona overgenomen door een groep zakenlui en dotcommiljonairs onder leiding van jurist Joan Laporta (foto). Een verhaal over macht, ambitie, identiteit en voetbal. België 2 (Canvas), 23.55-0.50u.

actualiteiten

Netwerk. Gesprek met Jeanne Ruff-O’Herne die in de Tweede Wereldoorlog als ‘troostmeisje’ stelselmatig werd verkracht door Japanse soldaten en officieren. De van oorsprong Nederlandse vrouw reisde af naar Washington en sprak daar voor het Amerikaanse Congres. De Japanse regering heeft nooit excuses aangeboden voor het leed dat circa 200.000 vrouwen is aangedaan. Ook het voormalig ‘troostmeisje’ Ellen van der Ploeg eist erkenning en schadevergoeding. Verder een peiling over het regeerakkoord van het kabinet. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova. Onder anderen een gesprek met het Tweede-Kamerlid Geert Wilders van de PVV over zijn motie van wantrouwen die hij morgen tijdens het debat over de regeringsverklaring tegen de staatssecretarissen Nebahat Albayrak en Ahmed Aboutaleb zal indienen. Ned.2, 22.15-22.50u.

documentaire

Secret Of Einstein’s Brain. Toen Einstein in 1955 overleed, werden zijn hersenen verwijderd door een patholoog die hoopte te ontdekken hoe de geest van een genie werkt. Nu pas laten weefselmonsters zien hoe het ene brein verschilt van het andere. National Geographic, 18.00-19.00u.

The general’s war. Portret van de Amerikaanse generaal David Richards, NAVO-commandant van de troepen in Afghanistan. Hij moet een strijdkracht bestaande uit 37 nationaliteiten zien aan te sturen. BBC2, 20.00-21.00u.

The Da Vinci code: The greatest story ever sold. Hoewel Dan Browns boek The Da Vici code een fictief werk is, lokte het boek felle aanvallen uit van de kerk, de kunstwereld en academici. BBC2, 0.20-1.20u.

praatprogramma

Max & Martine. Gast is de Nederlandse couturier Frans Molenaar. Er wordt gesproken over narcolepsie (slaapaanvallen) en de manier om daarmee te leven. Ned.2, 17.35-18.25u.

De wereld draait door. Maarten Spanjer en Harm Edens vertellen over het RTL 4-programma Surviving Nature: Cowboys & Angels waarvoor zij, samen met vijf andere bekende Nederlanders, naar het Amazonegebied in Brazilië reisden. Verder André Rouvoet over zijn nieuwe baan als minister en schrijver Tim Krabbé over zijn bewondering voor de Japanse schrijver Murakami. Ned.3, 19.30-20.25u.

Pauw & Witteman. Onder anderen de nieuwe minister van VROM Jacqueline Cramer en schrijfster Connie Palmen. Palmen praat over haar boek Lucifer, Requiem voor een gevallen engel.) Ned.1, 23.00-23.55u.

informatief

Dangerous Encounters: Dens Of Danger. Aandacht voor één van de grootste landcarnivoren. Met een gewicht van bijna 500 kilo is de vrouwelijke grizzlybeer een van de allergevaarlijkste dieren op onze planeet. National Geographic, 19.00-20.00u.

Untamed North America. Aflevering in een serie over de natuur van Canada, Verenigde Staten en Alaska. Met vanavond de paringsroep van de eland, een poema, een coyote die een pijnlijke aanvaring heeft met een stekelvarken en wolven die zich te goed doen aan het karkas van een bizon. Ned.2, 19.55-20.25u.

Holiday 2007. Vakantiemagazine met vanavond onder andere een bezoek aan Chicago, een paardrijvakantie op de pampa’s van Argentinië en een bezoek aan Lissabon. BBC1, 20.00-20.30u.

Dier Vermist. In deze tweede aflevering gaat Frans Bromet langs bij Denise uit het Noord-Hollandse Middelie. Ze woont op een boerderij en is haar dalmatiër Balou kwijt. Dochter Dominique praat er niet veel over, maar uit haar tekeningen blijkt hoeveel zij Balou mist. Ned.2, 19.25-19.55u.

Dragons’ den. Serie waarin beginnende ondernemers in drie minuten hun plannen moeten uitleggen aan vijf potentiële investeerders. Vanavond o.a. een geurverwijderaar voor gymschoenen, afneembare handschoenen voor buggy’s en een achteruitkijkspiegel voor paardrijden. BBC2, 21.00-22.00u.

Does Africa need Ade... Edmondson? Reportage waarin komiek en acteur Adrian Edmondson naar Kenia gaat om te kijken hoe het geld van Comic Relief is besteed. BBC1, 23.40-0.25u.

muziek

Klassiek: Mahler - 2de symfonie. Uitvoering van de Tweede symfonie van Mahler door musici van het Nationaal Jeugd Orkest o.l.v. de Engelse dirigent Mark Wigglesworth. Opname van 6 januari jl. Ned.2, 0.00-0.55u.

sport

De wedstrijden. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag van de kwartfinalewedstrijd voor de KNVB-beker van Willem II tegen Ajax. Met analyses van Frits Barend en Jan Mulder. Na deze wedstrijd samenvattingen van de andere kwartfinalewedstrijden FC Utrecht tegen AZ; NAC tegen PSV en RKC Waalwijk tegen Roda JC. Tien, 20.30-23.50u.