straks op nrc.nl

Turken lijken op Chinezen

Leven om te werken of andersom? Europeanen werken om te leven. De kleine Turkse middenstander maakt volgens Hans Beerekamp lange dagen. Dag en nacht kun je verse vis en fruit kopen bij marktstalletjes. ‘De EU-bepalingen over maximumwerktijden zouden de Turkse economie eerder belemmeren dan bevorderen. Wat dat betreft zijn die Turken dus helemaal niet zo lui als sommigen van zichzelf denken, en lijken ze eerder op Chinezen.’

Lees verder op www.nrc.nl/ee

Is de aarde nou plat of rond?

Volgens columnist Thomas Friedman is de aarde plat, omdat de economieën overal ter wereld met elkaar verbonden zijn door technologie en de vrije markt. Een econoom van Harvard, Pankaj Ghemawat, noemt dit in een artikel zwaar overdreven en vindt het een opgeklopte voorstelling van de werkelijkheid. „We mogen de wereld onder handbereik hebben, meer dan 90 procent van alle telefoontjes, webverkeer en investeringen zijn nog altijd lokaal”, zegt Ghemawat.

Lees het artikel via www.nrc.nl/wereld

Campagne voeren op vuilnis

‘Voor een correspondent uit het land van (gaap) Jan Peter Balkenende en André Rouvoet blijft het wennen om de hysterische demagogie te zien waarmee hun Latijns Amerikaanse collega’s zieltjes winnen’, schrijft Marcel Haenen. ‘Op een vuilnisbelt, geflankeerd door de achtjarige sloppenwijkbewoonster Milena, maakte Mauricio Macri gisteren bekend zich kandidaat te stellen voor de verkiezingen voor het burgemeesterschap van Buenos Aires. Ik hou van Argentinië, staat er op het hempje van het slachtoffer van kindermisbruik op klaarlichte dag.’

Lees verder op www.nrc.nl/tango