Straf voor Hiddink in fraudezaak

De rechter legt Hiddink een boete en een voorwaardelijke gevangenisstraf op.

De bondscoach van Rusland is opgelucht en teleurgesteld na de uitspraak.

Het imago van Guus Hiddink heeft een forse deuk opgelopen. De 60-jarige voetbalcoach is gisteren door de rechtbank in Den Bosch veroordeeld tot een boete van 45.000 euro en een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden. Tegen de trainer was twee weken geleden een onvoorwaardelijke celstraf van tien maanden geëist door officier van justitie C. Loos.

Rechter Bik acht bewezen dat Hiddink over het jaar 2003, toen hij trainer was bij PSV, „opzettelijk een onjuiste en een onvolledige belastingaangifte” heeft gedaan. De huidige bondscoach van Rusland deed voorkomen dat hij in het Belgische plaatsje Achel woonde, terwijl hij in werkelijkheid in Nederland verbleef. De rechter noemde het gedrag van de voetbaltrainer „zeer te laken”.

Hiddink wilde de voorbije weken koste wat het kost aanwezig zijn bij de strafzaak die het Openbaar Ministerie tegen hem had aangespannen. Maar op het moment van de uitspraak ontbrak hij in de rechtszaal. Tientallen cameraploegen uit binnen- en buitenland – vooral Rusland – filmden hoe de rechter de coach strafrechtelijk veroordeelde. Een paar minuten later stelde advocaat Leliveld zijn cliënt via de mobiele telefoon op de hoogte van de straf.

Gemengde gevoelens maakten zich meester van de man die zowel met Oranje als met Zuid-Korea de vierde plaats op een WK haalde. Hiddink was opgelucht dat de rechter de eis van een onvoorwaardelijke celstraf niet had overgenomen, maar teleurgesteld over de geldboete. „De uitspraak schaadt mijn imago”, luidde de conclusie van de coach.

De Russische voetbalbond liet in een reactie weten dat Hiddink ondanks de uitspraak bondscoach kan blijven.

Twee weken geleden stelde officier van justitie Loos dat Hiddink in zijn ogen „van een hoog voetstuk was gevallen”. Justitie dacht voldoende bewijzen in handen te hebben waaruit zou blijken dat de oefenmeester de belasting in 2002 en 2003 „opzettelijk” voor ruim 1,4 miljoen euro had benadeeld. De coach zou op „een brutale en listige manier” hebben geprobeerd de fiscus te misleiden. De officier had zich daarbij geërgerd aan de wijze waarop de trainer zich in de media had uitgelaten over de zaak. „Het lijkt wel of Hiddink vindt dat hij boven de wet staat”, stelde Loos destijds.

De rechter gaf Loos ten dele gelijk. Voor de aangifte van 2003 volgde een veroordeling, maar de aangifte van een jaar eerder werd niet als frauduleus handelen aangemerkt. De trainer verbleef in 2002 delen van het jaar in Zuid-Korea, Spanje, Engeland en België.

In dat laatste land besloot Hiddink zich na overleg met zijn belastingadviseur te laten inschrijven. Als inwoner van Achel in Belgisch Limburg hoefde hij over inkomsten uit overeenkomsten met onder meer Zuid-Koreaanse en Nederlandse bedrijven aanzienlijk minder aan de belasting af te dragen. Dat Hiddink in 2002 geen nacht in zijn huurwoning aan de Achelse Slipstraat sliep, maakte hem volgens de rechter nog geen inwoner van Nederland.

De belastingaangifte over 2003 was volgens de rechter wel „opzettelijk onjuist en onvolledig” ingevuld. Hij oordeelde dat „volstrekt niets” terechtgekomen was van Hiddinks voornemen om in België te wonen. Sterker, in maart van dat jaar zou de trainer al de beschikking hebben gehad over zijn huidige woning in het Brabantse plaatsje Waalre.

„Naar Belgisch recht bezien is het evident dat Hiddink geen fiscaal inwoner van België was”, luidde de conclusie van strafrechter. „Hiddink verbleef voornamelijk in Nederland.” Dat de trainer niet over een vaste verblijfplaats beschikte, deed volgens de rechter in dit geval niet ter zake.

De officier van justitie stelde twee weken geleden dat de trainer de belasting voor 1,4 miljoen euro zou hebben ontdoken. De rechtbank kon door de vrijspraak over 2002 en de veroordeling over 2003 niet meer exact vaststellen welke inkomsten de fiscus nu precies is misgelopen. Daardoor was het bedrag van 45.000 euro de maximale boete die tegen Hiddink kon worden geëist.

Simon van den B., belastingadviseur van Hiddink, kreeg ook een geldboete van 45.000 euro opgelegd en een voorwaardelijke gevangenisstraf van acht maanden.

Persofficier Huisman liet weten dat het Openbaar Ministerie „tevreden” is dat de zaak tot een veroordeling heeft geleid. Het Openbaar Ministerie en de veroordeelden kunnen binnen twee weken beroep aantekenen. De belastingrechter zal later bepalen hoe groot het bedrag is dat Hiddink aan de fiscus verschuldigd is.

    • Koen Greven