Servië opgelucht over vonnis Gerechtshof

Servië opgelucht over vonnis Gerechtshof

Belgrado/Sarajevo. In Servië en in de Servische Republiek in Bosnië is met opluchting gereageerd op het vonnis van het Internationaal Gerechtshof, maandag, waarin werd vastgesteld dat Servië niet schuldig is aan genocide tijdens de oorlog in Bosnië. In Bosnië reageerden leiders van de moslims en Kroaten teleurgesteld. De nationalistische Servische premier Kostunica vond het belangrijkste dat Servië „is bevrijd van de ernstige beschuldiging dat het genocide heeft gepleegd”. In Bosnië gaven gisteren alle drie de leden van het Bosnische staatspresidium een reactie op de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof. Haris Silajdzic, die in het staatspresidium de moslims vertegenwoordigt, zag in het oordeel van het Internationaal Gerechtshof een bevestiging van zijn oordeel dat de Servische Republiek moet worden opgeheven. Het Kroatische lid van het staatspresidium was „teleurgesteld” door het vonnis in Den Haag.

(VIP)