Overal dalende beurskoersen

De beurskoersen zijn gisteren overal in de wereld gedaald nadat de beursindex van Shanghai met 9 procent was gekelderd, het grootste dagverlies in tien jaar. De laatste keer dat de Chinese aandelenbeurs zo sterk daalde was na het overlijden van de communistische partijleider Deng Xiaoping in 1997. Volgens analisten verkochten veel beleggers hun aandelen om te profiteren van de verdubbeling van de koersen in het afgelopen jaar. Door dat grote aanbod daalden de koersen. Er gingen ook geruchten dat China een belasting wil heffen op koerswinsten. En oud-bankier Alan Greenspan had in een lezing in Hongkong gewaarschuwd dat een recessie in de VS later dit jaar „mogelijk” is. In Amsterdam daalde de AEX-index met 2 procent. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs daalden met 2 tot 3 procent. En de Dow-Jonesindex in New York sloot ruim 4 procent lager. (NRC)