Ontmanteling van Getronics is begonnen

Getronics, de grootste automatiseerder van Nederland, zit weer in de problemen. De verkoop van buitenlandse activiteiten is begonnen. Fusie of totale verkoop ligt voor de hand.

Het leek even goed te gaan met IT-bedrijf Getronics. Sinds de dramatische halfjaarcijfers in augustus had het bedrijf geen slechte cijfers meer naar buiten hoeven brengen. Door dochterbedrijven te verkopen en een uitgifte van obligaties had het bedrijf zijn schuldenproblematiek op orde gebracht. De koers krabbelde de afgelopen maanden gestaag op.

Gisteren ging het weer mis. Het bedrijf bracht vervroegd zijn jaarcijfers naar buiten omdat het onverwachts een verlies van 145 miljoen euro moest bekendmaken. En vanochtend werd bekend dat de AFM onderzoekt of Getronics koersgevoelige informatie wel op tijd naar buiten heeft gebracht. Op de beurs was Getronics vanochtend de grootste daler.

Volgens Getronics doet de AFM onderzoek naar aanleiding van een artikel in De Financiële Telegraaf van afgelopen najaar. Daarin werd onder meer gesteld dat financieel directeur Theo Janssen het bedrijf had verlaten omdat hij vond dat de cijfers te positief werden voorgesteld.

Volgens bronnen rond het bedrijf heeft Janssen al aan de vooravond van de publicatie van de derdekwartaalcijfers gepleit voor een afboeking op de activiteiten in de Verenigde Staten, omdat de resultaten daar aanmerkelijk waren verslechterd. Hij zou daarin worden gesteund door extern onderzoek van KPMG. De Autoriteit Financiële Markten doet ook onderzoek naar de problemen van Getronics in Italië en hoe het automatiseringsbedrijf daarmee is omgegaan.

Gisteren maakte Getronics bekend dat het bedrijf alsnog een afboeking doet van 65 miljoen euro goodwill, onder meer in de VS. Door deze afwaardering valt het verlies van Getronics nu hoger uit dan verwacht. Volgens een woordvoerder is de afwaardering de belangrijkste reden dat de jaarcijfers vervroegd naar buiten zijn gebracht, omdat „de AFM wil dat een afwaardering onmiddellijk wordt gepubliceerd als bekend is dat deze moet plaatsvinden. Daar zijn ze heel streng in.” Volgens de woordvoerder heeft Getronics gistermiddag tot de afboeking besloten.

In januari vorig jaar moest Getronics een winstwaarschuwing geven omdat de Italiaanse tak onverwachts tientallen miljoenen verlies leed. Topman Klaas Wagenaar zei toen dat hij tot dat moment door het Italiaanse management was voorgelogen over de resultaten in het land.

De vraag is of Wagenaar dit eerder had kunnen melden of eerder op de hoogte was van een strop in Italië. Volgens een woordvoerder van Getronics heeft advieskantoor Ernst & Young dat onderzocht en kwam het tot de conclusie dat er „geen aanwijzingen zijn dat Wagenaar eerder dan januari 2006 wist over de verliezen in Italië”.

Het afgelopen jaar is er een heuse leegloop op gang gekomen bij de raad van bestuur van Getronics. Naast Theo Janssen hebben ook Henny van Schaik en Stuart Appleton het bedrijf verlaten. Getronics maakte gisteren bekend dat het voormalig KPN-bestuurder Maarten Henderson heeft aangetrokken als interim-financieel directeur.

De vraag is hoe het nu verder zal gaan met het automatiseringsbedrijf. De strategie om een wereldwijde speler te zijn heeft het bedrijf moeten loslaten. Door de verliezen in Italië voldeed het bedrijf vorig jaar meerdere malen niet meer aan de voorwaarden van zijn banken en moest het dochterbedrijven verkopen om de balans weer op orde te krijgen.

De Italiaanse divisie werd met verlies verkocht. Daarna volgden dochterbedrijven HR Services en KZA en de vestigingen in Frankrijk en Oost-Europa. Vorige week werd bekend dat het bedrijf ook 70 procent van zijn Japanse tak verkoopt. Voor de Spaanse activiteiten wordt nog naar een koper gezocht.

Door deze ontmanteling maakt Getronics zichzelf aantrekkelijker voor potentiële kopers. Kenners sluiten uit dat er gegadigden zijn die Getronics in zijn geheel zouden willen hebben. Maar voor losse onderdelen zou wel degelijk interesse bestaan.

Afgelopen najaar werd al bekend dat Getronics overnamegesprekken had gevoerd met branchegenoot Capgemini en met telecombedrijf KPN. De laatste maanden waren er opnieuw geruchten over een mogelijke fusie – dit keer met branchegenoot Ordina.

    • Elske Schouten