Omzet Wolters Kluwer stijgt met 9 procent

Uitgever Wolters Kluwer heeft vorig jaar een omzet geboekt van 3,7 miljard euro. Dat is 9 procent meer dan in 2005. Exclusief overnames steeg de omzet met 3,2 procent.

Dat heeft de uitgever van professionele informatie voor ondere anderen juristen, medici en fiscalisten vandaag bekendgemaakt. De nettowinst steeg met 23 procent tot 322 miljoen euro.

„Het jaar 2006 vormde een succesvolle afronding van de transformatie van Wolters Kluwer naar een gezond bedrijf met een solide groei”, aldus bestuursvoorzitter Nancy McKinstry vanochtend. „Er ligt een stevige basis om de groei te versnellen in 2007.”

Wolters Kluwer verwacht dit jaar een omzetgroei van 4 procent. Die voorspelling is voorzichtig, aldus analisten. De beurskoers van Wolters Kluwer daalde vanochtend licht.

Net als andere uitgevers van zakelijke informatie verwacht Wolters Kluwer de grootste groei van elektronische producten. Het concern haalde vorig jaar 43 procent van de inkomsten uit digitale uitgaven. In 2003 was dat nog 31 procent. „Het onderstreept het belang van het geïntegreerd aanbieden van inhoud en software”, aldus McKinstry vanochtend. De groei in online producten vond plaats in alle divisies en in alle landen.

De divisie financiële dienstverlening groeide het snelst in 2006: 7 procent. Wolters Kluwer maakt publicaties, software en hulpmiddelen voor onder meer advocaten, hypotheekverstrekkers en verzekeraars. Ook dit jaar wordt hier de sterkste groei verwacht.

De onderwijsdivisie, die in de etalage staat, groeide 2 procent, met name in Groot-Brittannië. De resultaten in Nederland waren „gematigd positief”. Wolters-Noordhoff kende een „veelbelovende start” met een project voor elektronisch leren in de gezondheidszorg. Dat ontwikkelde men samen met het AMC in Amsterdam.

Wolters Kluwer maakte in september bekend dat het overweegt de educatieve tak te verkopen. Het concern wil geen geld meer steken in online educatieve diensten, terwijl de markt juist vraagt om meer digitale leermiddelen. Zeven kandidaten zouden de educatieve bedrijven, waaronder Wolters-Noordhoff, willen kopen, maar dat wil de raad van bestuur niet bevestigen. Het concern verwacht dat het onderzoek naar „strategische alternatieven” voor de uitgever van de Bosatlas binnen vier maanden is afgerond.