Nu eens niet over asfalt of ufo’s maar Het Leven Zelve

cd stoner rock Fu Manchu: We Must Obey Century Media Records
cd stoner rock Fu Manchu: We Must Obey Century Media Records

cd stoner rock

Fu Manchu: We Must Obey Century Media Records ****

‘Time’s rolling on’, klaagt Scott Hill, voorman van Fu Manchu, aan het begin van We Must Obey. Meer dan vijftien jaar pionieren in de loomste der gitaargenres, de stonerrock, zou inderdaad best vermoeiend kunnen worden. Maar op We Must Obey is van ouderdomskwalen bar weinig te merken. Als vanouds zoemt Fu Manchu lager en zwaarder dan de uitlaten van de pooierbakken die doorgaans worden bezongen.

Snelheid en volmaakte simpelheid van de riffs maken van het Californische viertal een soort Black Sabbath met 9-cilinder. Hills monotone zanglijnen veranderen de gescandeerde teksten in algemeen geaccepteerde stonerslogans – zoals eerder gebeurde met bijvoorbeeld King of the road says you move too slow. En toch is er iets veranderd. Want dit keer gaat het opeens niet over asfalt, benzine, chevy’s, skateboards, THC of ufo’s; maar over Het Leven Zelve en hoe The Man – u weet wel: het systeem – normale stervelingen tegenwerkt.

Zou Hill dan toch nog volwassen zijn geworden? Niet helemaal, want na tien nummers ontaardt Sensei vs. Sensei toch weer in een eerbetoon aan het magische, groene stonerkruid. Maar ach, uiteindelijk bevat Hills belangrijkste tekst maar twee woorden. Die heeft hij met watervaste stift al jaren geleden op zijn Phase 100-pedaal gekalkt: ‘Fuzz first’.

Frank Provoost

    • Frank Provoost