‘Nooit een antropoloog gezocht’

Foto Evelyne Jacq Nederland, Utrecht, 21-02-2007 Evelien Hazewinkel, Cultureel Anthropologe. Foto; Evelyne Jacq Jacq, Evelyne

Naam: Evelien HazewinkelLeeftijd: 25Werkzoekend sinds: sept. 2006Zoekt: Een baan in zorg of onderwijs, gecombineerd met een intercultureel vraagstuk.

Wat heb je tot nu toe gedaan?

„Ik ben anderhalf jaar geleden afgestudeerd als cultureel antropoloog, gespecialiseerd in medische antropologie. Ik begon als secretaresse bij het Multicultureel Instituut Utrecht en die functie kon ik uitbreiden met een aantal projecten. Het was heel leuk werk, maar ik had een tijdelijk contract en kon daar uiteindelijk niet blijven. Ik wil graag weer bij een soortgelijke organisatie werken. Ondertussen ben ik nu managementassistent bij het Universitair Medisch Centrum in Utrecht, maar ik zoek iets wat beter aansluit op mijn opleiding. Ik stuur maandelijks wel zo’n twintig sollicitatiebrieven, zowel open sollicitaties als op vacatures.”

Word je vaak op gesprek uitgenodigd?

„Tot nu toe twee keer. Het is lastig om geschikte vacatures te vinden, omdat er nooit ‘antropoloog gezocht’ staat. Het komt vaak voor dat vriendinnen van me reageren op dezelfde vacature. Beide keren dat ik werd uitgenodigd was dat mede doordat ik iemand kende die daar al werkte. Netwerken is erg belangrijk en ik doe het nu ook bewust. Ik praat met mensen die interessant werk doen en laat vaak vallen dat ik op zoek ben. Misschien ga ik ook nog wel een cursus jongerenbegeleiding volgen.”

Waarom word je afgewezen?

„Meestal zijn er kandidaten met meer ervaring en soms ben ik te hoog opgeleid. Om meer ervaring op te doen, ben ik nu ook op zoek naar vrijwilligerswerk, bijvoorbeeld bij Vluchtelingenwerk of bij het kinderziekenhuis. Ik vind het ook lastig om mezelf te verkopen. Dat moet je natuurlijk wel doen in een sollicitatiebrief, maar ik roep niet zo snel dat ik geweldig ben. Ik probeer mijn brieven wel te schrijven op het randje van wat ik vind kunnen, maar misschien is dat toch nog niet genoeg.”

Wat is de juiste baan voor jou?

„Ik zoek iets waarin beleid en uitvoering samenkomen, zodat ik met mensen te maken heb. Dat kan bij een non-gouvernementele organisatie, de overheid of een stichting. Het lijkt me erg interessant om onderzoek te doen naar de communicatie tussen westerse artsen en niet-westerse patiënten, daar valt veel aan te verbeteren. Het sluit aan bij mijn afstudeeronderzoek op Curaçao, daar bestudeerde ik ook de cultuurverschillen op medisch gebied. Maar voor meer onderzoek aan de universiteit ben ik niet in de wieg gelegd. Ik wil praktijkgericht bezig zijn.”

Leendert van der Valk

Weet je werk voor Hazewinkel? Mail ikzoekwerk@nrc.nl

    • Leendert van der Valk