Koersdalingen bewijzen gewicht China

Voor het eerst bracht een koersval in China een wereldwijde reactie op de financiële markten teweeg. Het weerspiegelt de groeiende Chinese invloed. Al spelen andere factoren zo mogelijk een nog grotere rol.

In Azië tuimelden vandaag de koersen opnieuw. In Tokio verloor de beurs bijna drie procent, de grootste daling sinds vorige zomer. Alleen de beurzen van China herstelden zich enigszins van de val van gisteren, toen in Shanghai de koersen met bijna negen procent tuimelden en een wereldwijde kettingreactie op gang brachten. Foto AFP Pedestrians are reflected on a share prices board in downtown Tokyo 28 February 2007. Japanese share prices tumbled 644.85 points to close at 17,475.07 points at the Tokyo Stock Exchange, tracking a rout on global markets on fears of a US economic slowdown and concern over China's possible stock bubble. AFP PHOTO / Yoshikazu TSUNO AFP

De grote Europese beurzen leden vanmorgen opnieuw verliezen, nadat gisteren in China de grootste koersdaling in tien jaar beleggers wereldwijd naar de uitgang deed vluchten.

Hoewel de beurzen van Shanghai en Shenzhen vandaag het dramatische verlies van gisteren enigszins goedmaakten, daalde, net als Europa, de rest van Azië opnieuw over de hele linie. Belangrijkste oorzaak: Wall Street, waar gisteren de beurskoersen de grootste val maakten sinds de heropening na ‘11 september’.

Behalve China, dat de ‘trigger’ leek voor de rest van de wereld, speelden op Wall Street andere factoren mogelijk een nog belangrijker rol. Want volgens handelaren en analisten is het hoogst ongewoon dat de beurzen van China zo’n grote invloed op de financiële markten kunnen hebben. „Al illustreert het goed welk gewicht China inmiddels speelt in de wereldeconomie”, zegt hoofdeconoom Lex Hoogduin van de Nederlandse vermogensbeheerder Robeco.

De uitspraak eerder deze week van Alan Greenspan, de voormalig Amerikaanse centrale bankier, dat de Amerikaanse economie nog dit jaar mogelijk op een recessie afstevent, zette volgens analisten vooral de toon. Daarmee leek Greenspan het optimisme van zijn opvolger Bernanke tegen te spreken.

ABN Amro-econoom Joost van Leenders is verbaasd over de invloed van Greenspans woorden. „Normaal gesproken hebben die geen impact meer; dat komt nu door de samenloop met andere omstandigheden. Ik kan me bovendien niet aan de indruk onttrekken dat Greenspan wel iets nieuwswaardigs móet roepen op zijn lezingen. Hij krijgt er flink voor betaald.”

Wall Street heeft de laatste maanden record op record gezet. Vorige week sloot de Dow-Jonesindex met 12.795 punten nog op een nieuw hoogtepunt. Gisteren tuimelde de Dow 3,3 procent en technologiebeurs Nasdaq 3,9 procent. In totaal verdampte 632 miljard dollar (480 miljard euro) aan beurswaarde op Wall Street. In puntenverlies was gisteren de slechtste dag sinds 17 september 2001, de eerste handelsdag na de terreuraanslagen in New York en Washington.

Behalve een computerstoring op Wall Street, die de aandelenverkopen onder handelaren had versneld, speelden gisteren tegenvallende economische cijfers ook een rol en zijn er de niet aflatende zorgen over de Amerikaanse huizenmarkt. De gemiddelde huizenprijs in de VS daalt nu al zes maanden op rij.

De beurzen in Europa stonden vanochtend allemaal in het rood. De hoofdindex op de Amsterdamse beurs opende vanochtend opnieuw onder de 500-puntengrens, en noteerde rond het middaguur 1,2 procent lager op 494. Op ABN Amro en technologiefonds ASML na verloren alle hoofdfondsen terrein. Automatiseerder Getronics was de grootste daler op de beurs, na de aankondiging van tegenvallende cijfers.

[Vervolg BEURZEN: pagina 15]

Beurzen ‘Geen zorgen, geen paniek’

De meeste financieel en economische deskundigen zijn het eens: de heftige koersdalingen in China deze week zijn geen reden voor zorgen, laat staan paniek. Fondsbeheerder Gigi Chan van de Britse superbelegger Threadneedle omschrijft de ontwikkelingen van woensdag als een „gezonde correctie” na de enorme koerswinsten in de afgelopen maanden. Chan wijt de heftige neerwaartse reactie van gisteren vooral aan de ondeskundigheid van Chinese beleggers, „die met duizenden voor het eerst in aandelen zijn gestapt.” De Chinese aandelenmarkt is nog altijd onvolwassen volgens Chan. „Het vergt de nodige scholing om beleggers in China bij te brengen dat beurskoersen niet alleen kunnen stijgen, maar ook kunnen dalen.” Wat dat betreft was deze week een belangrijke les.

Econoom Hoogduin van Robeco vindt het goed en terecht dat de Chinese overheid maatregelen heeft aangekondigd tegen wilde speculatie en illegale handel op de beurs – een belangrijke oorzaak van de scherpe dalingen deze week. „De koersstijgingen waren echt te hard de afgelopen tijd.” Vorig jaar stegen de verschillende beurzen in China gemiddeld met 130 procent.

„Afgezet over de afgelopen twee maanden zijn de lokale beurzen in China nog altijd tussen de 8 en 38 procent gestegen”, zegt Hoogduin. Hij gelooft niet dat de achterliggende economie van China hapert. „Die maakt nog altijd een stormachtige ontwikkeling door.”

Zijn standpunt over de wereldeconomie („na een uitstekend jaar wordt 2007 een goed jaar”) is de afgelopen week niet veranderd, net zo min als zijn visie op de aandelenmarkten: „Op de langere termijn zal Europa niet meer de spectaculaire rendementen van vorig jaar behalen, maar ze blijven goed.” Voor de VS is Robeco wat negatiever gestemd, omdat de groei van de economie er wat lager zal zijn, wat zijn weerslag heeft op de bedrijfswinsten. „Daar zijn de koersen nog niet helemaal op vooruitgelopen.” Op korte termijn zal de „volatiliteit van de beurzen” volgens Hoogduin nog wel even doorzetten. „Dat is niet na één dag afgelopen.”

Econoom Van Leenders van ABN Amro is „redelijk positief” over de wereldeconomie. „Die in de VS zal wat vertragen, ja, maar aanwijzingen voor een recessie zoals Greenspan beweert, zie ik niet.”

Met medewerking van Freek Staps (New York) en Bettine Vriesekoop (Peking)

    • Philip de Witt Wijnen