Internet Voorkeur

Groepsbehoefte. Bijna iedereen heeft wel eens het gevoel er niet bij te horen en buiten de boot te vallen. Dat gevoel kan zich op allerlei manieren uiten. De Nijmeegse hoogleraar sociale psychologie Roos Vonk is daarom een website begonnen voor deze ‘buitenstaanders’: www.wijhorenernietbij.nl. Op deze site hoort, volgens haar, iedereen erbij. De website, die sinds het weekeinde in de lucht is, heeft al zo’n 30.000 bezoekers getrokken. Vonk heeft de site opgericht om mensen te laten zien dat bijna iedereen wel eens het gevoel heeft er niet bij te horen. Bij de één zal dat vaker voorkomen dan bij de ander. Maar het gevoel er niet bij te horen hebben we bijna allemaal weleens, aldus de hoogleraar. „Al die mensen die in hun werk of studie alles onder controle lijken te hebben, maken zich allemaal zorgen of ze wel goed genoeg zijn, en doen enorm hun best om erkenning en waardering te krijgen.” De behoefte om bij de groep te horen, zit ingebakken in ieder mens, zegt de hoogleraar. Mensen die zeggen dat ze niemand nodig hebben houden zichzelf voor de gek. Inmiddels hebben zich al ruim 40 verschillende soorten buitenstaanders aangemeld. Bezoekers kunnen ook een testje doen om te zien hoezeer zij zelf hechten aan waardering en acceptatie.

Zie voor meer informatie:www.wijhorenernietbij.nl