Honkbalplaatje is bijna 2 mln waard

Honus Wagner op het kostbare plaatje uit 1909. Foto AP **FILE** This file photo shows the legendary 1909 Honus Wagner baseball card displayed in June 2000 at a news conference in New York. The "Holy Grail of baseball cards," the famous 1909 Honus Wagner tobacco card once owned by hockey great Wayne Gretzky, has sold for a record-setting US$2,350,000, the seller of the card Brian Seigel said. The anonymous buyer has only been identified as a Southern California collector. (AP Photo/Kathy Willens, File) Associated Press

Een honkbalplaatje van Honus Wagner uit 1909 is gisteren voor ruim 1,77 miljoen euro van eigenaar veranderd. Een anonieme verzamelaar uit Californië kocht het kaartje, dat de ‘Mona Lisa van de ruilkaartjes’ wordt genoemd, via een tussenpersoon op een veiling in de Verenigde Staten.

De American Tobacco Company gaf het honkbalplaatje 98 jaar geleden uit in een serie van ruim vijfhonderd verschillende kaartjes. Wat het plaatje zo bijzonder en kostbaar maakt, is dat de anti-roker Wagner lang weigerde te poseren voor tabaksfabrikanten die de plaatjes voor hun marketing gebruikten.

Het collectorsitem was ooit in handen van ijshockeylegende Wayne Gretzky en heeft ook als hoofdprijs gediend in een prijsvraagactie van winkelketen Wal-Mart. De vorige keer dat het plaatje van Wagner van eigenaar veranderde was in 2000. Toen bracht het bijna 1 miljoen euro op.

Honus Wagner honkbalde van 1897 tot 1917 voor onder meer de Pittsburgh Pirates. Wagner had weliswaar Duitse ouders, maar werd in de pers vaak vanwege zijn snelheid en postuur de ‘Flying Dutchman’ genoemd. Baseball-kaartjes worden in de Verenigde Staten gezien als beleggingsobjecten. (ANP)