Gore: ik stook groen

De Amerikaanse ex-vicepresident en klimaatactivist Al Gore heeft gisteren gereageerd op beschuldigingen dat zijn energiegebruik te hoog zou zijn. Een conservatieve belangengroep had Gore maandag hypocriet genoemd omdat hij in zijn landhuis in Nashville, Tennessee, veertien keer meer stroom verbruikte dan het gemiddelde huishouden in die staat.

De Democraat Gore voert sinds vorig jaar wereldwijd campagne tegen het versterkt broeikaseffect. Hij doet dit onder meer in zijn documentaire An Inconvenient Truth, die zondag een Oscar won. Gore roept eenieder op snel zijn CO2-uitstoot terug te dringen.

De actiegroep zei zich te baseren op de energierekening van Gore voor 2006. Daaruit zou blijken dat hij 221.000 kilowattuur (kWh) opstookte. Het Amerikaanse persbureau AP trok dit bij het elektriciteitsbedrijf na. Dat ontkende de rekening aan de groep gegeven te hebben, maar onderschreef het hoge gebruik: Gore stookte tussen 3 februari 2006 en 5 januari 2007 zo’n 191.000 kWh. Het gemiddelde in Tennessee is 15.600 kWh.

Wel koopt Gore sinds november ‘groene stroom’. En Gore’s woordvoerder zei dat het huis straks uitgerust is met zonnepanelen. Gore zou er bovendien een „kooldioxideneutrale levenstijl” op na houden door zijn CO2-uitstoot te compenseren met investeringen in onderzoek naar duurzame energie. De woning in Nashville is een van Gores drie huizen, meet bijna duizend vierkante meter en heeft een verwarmd zwembad. (AP)