Gevaarlijk, maar glamorous

Bijna lente, tijd voor nieuwe mode.

nrc.next onthult de trends.

'Glamazone’, zoals dit nieuwe glimmend leren ontwerp van Elie Tahari in New York. Foto AP Israeli-born designer Elie Tahari adjusts the belt on a patent leather coat he designed at his showroom in New York, Thursday, Feb. 1, 2007. Tahari opened his showroom to buyers and fashion journalists in advance of Fashion Week, which begins Friday at the tents in Bryant Park. (AP Photo/Kathy Willens) Associated Press

Ooit naar America’s Next Top Model gekeken? Wie het een keer heeft gezien, heeft presentatrice Tyra Banks vast wel eens haar favoriete woord horen zeggen: fierce. Het is inmiddels een gevleugelde term geworden, maar wat het precies betekent weet niemand. Stoer, waarschijnlijk, en heftig, en cool. Of een mengeling daarvan.

Het is een zeer geschikt woord voor de lentemode. Want de gevaarlijke vrouw komt terug. De vrouw aan wie alles puntig is: de schoudervullingen, de revers, de nagels en de hakken. Een beetje vreemd is het wel, want tegelijkertijd komen de lange, flutterige bloemetjesjurken in de mode. Maar misschien is het juist een tegenreactie.

Een designer die jarenlang in winterslaap gelegen heeft en patent heeft op de puntige look, is Thierry Mugler. Hij was in de jaren tachtig en negentig populair vanwege zijn heftig getailleerde mantelpakjes met puntschoudervullingen. Mugler is ineens weer hip. Zijn soort vrouw is de ‘glamazone’. Een gevaarlijke vrouw. Maar wel glamorous. Chique meesteressen zou je ze ook kunnen noemen. Met kleding van metallic materiaal, glimmend leer en pvc stampten zij bij Mugler over de catwalk. Soms leken ze robots, zo hoekig zagen ze eruit. Of machines. Misschien bevestigde Mugler daarom ooit twee achteruitkijkspiegels aan een leren korset: zo leek het model echt op een motor.

Mugler herleeft nu – maar niet via zijn eigen kledinglijn. Zijn studio is gesloten. Andere designers, zoals Balenciaga en Dolce & Gabbana, doen zijn look nu over. Met blauwe pvc-jurken en corsetten met enorme ingebouwde heupen die van metaal lijken. Alles wat de glamazone draagt, is strak, met duidelijke vormen en vreemde, glimmende materialen.

De gemiddelde vrouw heeft misschien geen zin in een metalen korset. Maar er is ook een manier om de gevaarlijke vrouw uit te hangen zonder uitgelachen te worden. Met een gevaarlijk accessoire, bijvoorbeeld. Wat te denken van een hondenband (van de dierenwinkel of het keurige merk Hermès), stiletto’s met zilveren studs van Dolce & Gabbana, of superhoge gouden hakken van Christian Louboutin?

Je hoeft je trouwens niet tot de dure merken te wenden voor deze trend. H&M heeft deze lente een ‘glam’-lijn, geïnspireerd op de tijd van Andy Warhol en Mick en Bianca Jagger. Met grote ringen, getailleerde ‘couture’-jassen en cocktailjurken. Ook schoenenketen Sacha verkoopt glamazone-schoenen voor degenen die geen geld hebben voor D&G: rood leer, met een meesteres-achtige band om de hiel, en natuurlijk fierce hakken. Niet voor kantoor, wel voor een feest.

    • Aaf Brandt Corstius