Geen lenteweer

Vandaag wordt een recordzachte winter afgesloten en morgen begint de meteorologische lente. Een winters begin van maart, zoals de afgelopen twee jaar gebeurde, zit er dit jaar niet in.

Dat betekent echter niet dat het nu wel lenteachtig is. Het weerbeeld doet meer aan herfst dan aan lente denken en dat geldt vooral voor komende nacht en morgen overdag.

We krijgen dan te maken met een venijnige storing die morgenochtend over ons land koerst. Vooral in het midden en zuiden gaat er dan een hele plas hemelwater vallen in de tweede helft van de nacht en morgenochtend vroeg.

Daarna wordt het daar een stuk droger, maar overdag krijgt juist het noorden zijn deel middels een flink aantal buien.

Zowel voor, als achter de storing kan de wind aan zee uitschieten tot windkracht 8 en dieper landinwaarts treden soms zware windstoten op. De temperatuur stijgt naar rond 9 graden.

Vanavond en vannacht neemt de buiigheid af en luwt de wind wat. Morgen komt de zon geregeld voor de dag en vallen er slechts een paar lichtere buitjes, de meeste in het noorden en noordoosten. Bij een matige tot vrij krachtige wind uit west tot noordwest wordt het rond 8 graden.

Zaterdag gaan er wellicht meer buien vallen. Zondag is het aanvankelijk droog, maar in de avond opnieuw regen. Het is zacht, zondag kan in het zuiden wel 14 graden worden bereikt.