Europees netwerk tegen oplichters

Europees netwerk tegen oplichters

BRUSSEL. Politie- en andere handhavingsdiensten in landen van de Europese Unie gaan een netwerk vormen tegen grensoverschrijdende oplichters van consumenten. Europees Commissaris Meglena Kuneva (Consumentenzaken) lanceert het netwerk vandaag in Brussel, meldde ze gisteren. De politie kan zo beter optreden tegen bijvoorbeeld organisaties die mensen zogenaamd een vakantie of lottoprijs laten winnen, waarna de ‘winnaars’ de rekening krijgen gepresenteerd. Bekend zijn ook de goedkope busreizen, waarbij dure excursies verplicht blijken. Het netwerk wil zich ook richten op concertorganisatoren als die geen geld teruggeven bij afgelasting van een concert. De diensten komen vier keer per jaar bijeen in Brussel. Ze wisselen tussendoor geheime informatie uit via een apart systeem.

(ANP)