Europa komt dichter bij economische doelen van ‘Lissabon’

Europa komt dichter bij economische doelen van ‘Lissabon’

Door onze correspondent

Brussel. De Europese Unie komt alsnog in de buurt van de economische doelstellingen die zij zichzelf zeven jaar geleden had opgelegd. Dit blijkt uit een studie die gisteren in Brussel is gepresenteerd. Vergeleken bij eind 2005 zijn de prestaties van de diverse EU-lidstaten aanzienlijk verbeterd. Toen zat de Europese Unie gemiddeld genomen nog maar voor 73 procent op schema, maar het afgelopen jaar is dit opgelopen tot 90 procent. In 2000 spraken de regeringsleiders van de toen nog uit vijftien landen bestaande Europese Unie in de Portugese hoofdstad Lissabon met elkaar af dat de EU in 2010 de meest concurrerende economie ter wereld moest worden. Zweden, België en Nederland hebben hun doelstellingen volledig gerealiseerd, terwijl Groot- Brittannië, Spanje en Duitsland hard op weg zijn die te halen. Frankrijk en Italië zijn hekkensluiters. De twaalf landen die sinds 2004 tot de Europese Unie toetraden zijn in het onderzoek buiten beschouwing gebleven.