Dracula bevrijdt pedofiel

Een Amerikaanse historicus, Kurt Treptow, die wegens pedofilie in Roemenië een celstraf van zeven jaar uitzat, is vervroegd vrijgelaten omdat hij in de gevangenis een boek heeft geschreven over Dracula.

Treptow had nog twee jaar moeten uitzitten van zijn straf. Hij profiteerde van een wet die bepaalt dat een gevangene eenderde van zijn straf kan worden kwijtgescholden als hij een wetenschappelijk boek schrijft; dat wordt dan gezien als ‘maatschappelijke dienstverlening’.

Treptow (44) woont in Roemenië sinds de jaren negentig. Hij schreef een reeks boeken over de geschiedenis van Roemenië. Hij werd in 2002 opgepakt wegens seksuele handelingen met meisjes van tien en dertien jaar oud en kreeg met zeven jaar de maximumstraf. Volgens zijn advocaat had hij alleen seks gehad met het meisje van dertien en wist hij niet dat ze minderjarig was.

In de cel schreef Treptow een biografie van Dracula. Het boek is beoordeeld door de Roemeense Academie van Wetenschappen, die vaststelde dat het om een wetenschappelijk werk ging. Daarop vroeg Treptow om zijn vervroegde vrijlating. Hij gebruikte daar mede het argument voor dat hij met zijn vroegere werk heeft bijgedragen aan de toetreding van Roemenië tot de Europese Unie.

Vlad Tzepes (Vlad de Spietser), die model stond voor de vampier Dracula in Bram Stokers in 1897 verschenen roman, leefde van 1431 tot 1476 en was vier keer vorst van Walachije. In Roemenië is hij een nationale held wegens zijn strijd tegen de Turken. Hij stond bekend om zijn wreedheid. (AFP)