DNA-analyse verraadt herkomst van illegale partijen slagtanden

DNA-analyse verraadt herkomst van illegale partijen slagtanden

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Met DNA-analyse is de herkomst te bepalen van illegale partijen ivoor. Dat berichten Amerikaanse en Afrikaanse onderzoekers deze week in de Proceedings of the National Academy of Sciences. Eind juni 2002 onderschepte de douane in Singapore een container met ruim 6,5 ton ivoor, afkomstig van naar schatting 3.000 tot 6.500 gestroopte olifanten. De partij was al gevolgd vanaf de inscheping in Malawi. Van 37 slagtanden kon bruikbaar DNA verzameld worden. Dat werd vergeleken met DNA uit een al bestaande DNA-databank en met uit olifantenmest geïsoleerd DNA. Daaruit viel direct af te leiden dat uitsluitend savanneolifanten en geen bosolifanten waren gestroopt. Een geraffineerde nieuwe statistische analyse toonde later aan dat bijna alle slagtanden uit een smalle strook in zuidelijk Afrika kwamen, in en om Zambia, met mogelijk uitlopers naar Angola en Mozambique.