Concertgebouw wijdt seizoen 07/08 aan Donaulanden

Door onze kunstredactie

Het concertjaar ’07/’08 is in het Concertgebouw een Donau-seizoen. Klassieke muziek en volksmuziek uit de elf landen die de rivier verbindt, staan centraal in drie feestavonden (waaronder een ‘balkanbruiloft’ waar echt getrouwd kan worden) en drie concertseries, maar loopt ook als thematische lijn door de reguliere programmering.

Het seizoen, het eerste dat is geprogrammeerd door artistiek directeur Anneke Hogenstijn die algemeen directeur Martijn Sanders opvolgde, toont geen opvallende verschillen met voorafgaande jaren. Opmerkelijk in de vertrouwde series is de terugkeer van sterzangers Bryn Terfel en Cecilia Bartoli. In de serie Wereldberoemde Symfonieorkesten leidt Valery Gergjev zowel de Wiener Philharmoniker als het London Symphony Orchestra. In de Kleine Zaal debuteert ook een nieuw, uit het Concertgebouworkest samengesteld kamermuziekensemble, de RCO Chamber Soloists. Wolfgang Rihm componeert een nieuw werk in samenwerking met Jan Fabre. Nieuw is ook een Messiaen-serie in samenwerking met het Concertgebouworkest ter gelegenheid van het Messiaen-jaar 2008.

Het Concertgebouw, dat zelf in het komend seizoen 378 concerten (waarvan 104 zomerconcerten) programmeert, kampt met iets teruglopende bezoekcijfers doordat het Muziekgebouw aan het IJ jaarlijks ook 100 duizend bezoekers trekt. „Dat is een ontwikkeling waar we alert op zijn”, aldus algemeen directeur Simon Reinink. In de zaalverhuur merkt de organisatie van het gebouw ook dat het Nederlands Philharmonisch Orkest minder concerten in het Concertgebouw speelt.

Het aantal door het Concertgebouw zelf geproduceerde concerten in het gebouw, nog steeds de drukst bezochte zaal van Europa, blijft gelijk ten opzichte van vorig jaar.

Voor de serie Robeco Zomerconcerten is een nieuwe sponsor gevonden. De serie, met als thema ‘hart en ziel’, legt dit jaar de nadruk op de muziek van Brahms.

Meer informatie over concerten en kaartverkoop: www.concertgebouw.nl

Rectificatie / Gerectificeerd

Het bericht Concertgebouw wijdt seizoen 07/08 aan Donaulanden (28 februari, pagina 9) meldt dat de serie Robeco Zomerconcerten een nieuwe sponsor krijgt. Het betreft echter de serie Zondagochtendconcerten.