Brandweer Den Haag wint proces werktijden

De gemeente Den Haag moet brandweerlieden toestaan met behoud van salaris 48 uur per week te werken, in plaats van de huidige 54. Dat heeft de rechtbank in Den Haag gisteren beslist in een proces dat de Haagse brandweerman B. Nies met steun van de vakbond Abvakabo FNV had aangespannen.

De vakbond beschouwt dit als een proefproces, dat ook voor andere gemeente moet gelden. Sinds ruim drie jaar hebben Nederlandse brandweermannen een conflict met hun werkgevers over de roosters. Zij werken gemiddeld 54 uur per week, terwijl de wettelijke maximum werkweek 48 uur is. Een deel van die tijd zijn diensten waarbij de brandweermannen op de kazerne slapen en soms moeten uitrukken. Gemeenten telden deze uren niet mee voor het vaststellen van de maximum werktijd, maar het Europees Hof besliste in 2003 in een zaak over artsen, dat deze diensten ook als werk tellen.

Veel gemeenten, zoals ook Den Haag, waren wel bereid over te stappen op roosters van 48 uur, maar dan tegen een lager loon. De Europese rechter liet zich immers alleen over arbeidstijden uit, niet over loon.

De Nederlandse rechter heeft nu bepaald dat brandweerlieden hetzelfde loon krijgen voor 48 uur, ook als de verhouding tussen werken en wachten binnen de diensten ongewijzigd blijft. Volgens het algemene betalingssysteem van de gemeente werken brandweermannen in dat schema zo weinig, dat ze er op achteruit zouden gaan. Wel zei de rechtbank dat deze situatie niet onbeperkt geldt. Kort gezegd is het de gemeente toegestaan om, in overleg, een nieuw rooster in te voeren en zullen brandweermannen daarin meer moeten werken om hetzelfde loon te krijgen.

Vakbond Abvakabo is tevreden met de uitspraak. Een woordvoerder van de VNG liet weten dat zij de bonden binnenkort zou uitnodigen om centraal afspraken te maken.

Lees het vonnis via www.rechtspraak.nl, zoekterm haagse brandweer