‘Bezoek komt erg gelegen’

Koningin Beatrix is gisteren in Ankara begonnen aan haar vierdaagse staatsbezoek aan Turkije. Volgens europarlementariër Emine Bozkurt (PvdA) komt het bezoek van Beatrix aan Turkije erg gelegen. De symbolische impact bij Nederlandse Turken in Nederland zal enorm zijn, verwacht Bozkurt (39), die zelf half Turks is. „Dit is de eerste keer dat Turkije wordt bezocht door onze koningin. Toch een stukje erkenning dat Turkije als land mag zijn.”

Nog belangrijker is het koninklijke bezoek voor de onderhandelingen tussen Turkije en de Europese Unie, zegt Bozkurt. Het animo bij veel Turken voor Europa is de laatste tijd enorm gedaald. Slechts veertig procent ziet nog heil in een lidmaatschap. Vooral de harde eis van de Europese Unie dat Turkije zijn vliegvelden en havens moet openstellen voor Cypriotische vliegtuigen en schepen heeft kwaad bloed gezet bij veel Turken.

Bozkurt is rapporteur van het Europees Parlement over Turkse vrouwenrechten. Haar voortgangsrapport is vorige maand nog door het Europees Parlement aanvaard. Bozkurt ontving begin dit jaar een prijs van het Turkse weekblad True voor haar werk voor de rechten van de vrouw in Turkije. Ze kreeg de prijs uit handen van de Turkse premier Erdogan.

Is het bezoek van de koningin ook belangrijk wat betreft de vrouwenrechten in Turkije?

„Ik heb begrepen dat onze koningin tijdens haar bezoek wordt begeleid door de Turkse minister van Vrouwenzaken Nimet Cubukcu. Ik heb geen inzage in de agenda van Beatrix en wat ze bespreekt met allerlei mensen, maar ik ga ervan uit dat ze tussendoor ook over de positie van de Turkse vrouw zullen praten. Dat zal voor de Turken een stimulans zijn om verder te gaan met hervormingen op dit gebied.”

Ziet u verbetering van de vrouwenrechten in Turkije?

„Ik zie essentiële veranderingen in Turkije. Twee jaar geleden zag ik weinig interesse bij premier Erdogan voor de positie van de vrouw. Zijn speech bij de prijsuitreiking in januari ging bijna alleen maar over dit onderwerp. Een enorme vooruitgang. Ook de minister van Vrouwenzaken, Cubukcu, zei dat ze mijn rapport ter harte zal nemen. Ik zie dat Ankara meer opvanghuizen voor vrouwen bouwt, dat de politie vrouwen in nood beter te hulp schiet. Leerplichtige meisjes weten ze via campagnes op de schoolbanken te krijgen. Maar Turken hebben nog een lange weg te gaan.”

Bekijk beelden van het bezoek via www.nrc.nl/foto

    • Ahmet Olgun