Bestuurbare ‘robotduif’ uit China

Chinese wetenschappers claimen dat ze een duif op afstand kunnen besturen. Met micro-elektrodes in de hersenen van de duif, zouden de wetenschappers in staat zijn om de duif naar links of rechts en naar boven of naar beneden te laten vliegen.

Het gaat om onderzoekers van het Instituut voor Robottechnologie van de Universiteit Shandong, zo meldt het Chinese persbureau Nieuw China, dat wordt gecontroleerd door de Chinese overheid. „Het is het eerste succesvolle experiment ooit met een duif”, zo citeerde het persbureau het hoofd van het instituut, Su Xuecheng.

De geïmplanteerde elektronica stimuleert bepaalde delen van de hersenen van de duif doordat de wetenschappers vanuit hun computers signalen versturen. Die signalen dwingen de duif om een bepaalde richting op te vliegen, zo meldt het Chinese persbureau.

De onderzoeksgroep had twee jaar geleden een vergelijkbaar onderzoek gedaan met muizen. Noch van het project met de muizen, noch van dit project met een duif zijn wetenschappelijke publicaties verschenen.

De Chinezen zijn hun technologie verder aan het verbeteren en hopen in de toekomst praktische toepassingen te kunnen vinden. Het Chinese persbureau vermeldde niet welke toepassingen de wetenschappers voor ogen hadden.

Twee jaar geleden vertelde Su Xuecheng dat dit type „robotdieren” een nieuwe wetenschappelijke discipline was. Hij refereerde toen aan mogelijke medische toepassingen. Dit soort elektronica zou wellicht bij mensen beschadigde zenuwen kunnen vervangen.