Als een oorlog in het heelal

Concert: Goose. Gehoord: 22/2, Melkweg Amsterdam. Herh.: 1/3 Tivoli Utrecht; 2/3 Effenaar Eindhoven; 13/4 Festival Motel Mozaïque Rotterdam.

Op hun debuutalbum Bring It On klinken de liedjes van de Belgische rockband Goose vrij ontspannen en zijn ze wat kaal. Maar live klinkt hetzelfde repertoire alsof er een oorlog is uitgebroken in het heelal. Dan wordt het stevige, monotoon pompende rock waarbij de felle gitaarriffs veelvuldig worden ingeruild voor hysterische synthesizersalvo’s, dissonante pieptonen en simpele, korte melodietjes. De muzikanten van Goose rammen op toetsen en draaien aan talloze knopjes om zo hun geselend geluid verder te vervormen, aan te laten zwellen en te laten exploderen.

Het grootste gedeelte van hun show staan drie van de vier mannen van Goose gebiologeerd achter hun apparatuur. Achter hen slaat drummer Bert Libeert harde, hoekige vierkwartsmaten die in gelijke stukken worden gehakt door een beukende basdrum. Hier komt de beat niet uit een kastje, maar worden gierende, scheurende en gillende tonen op marktkoopmanvolume de Oude Zaal van de Amsterdamse Melkweg in geslingerd.

De muzikale formule van Goose is vrij eenduidig. De boem-boem-boemritmes, het rafelige bonken van de bassen, de poppy melodische rockzang van voorman Mickael Karkousse, het heel even stilleggen van de beat om daarna met hernieuwde kracht verder te beuken; het is ongeveer even verfijnd en subtiel als een grofkorrelige Febo-kroket maar het smaakt het uitzinnig springende publiek er niet minder om. Dat geldt niet alleen voor de Melkweg; de komende tijd treedt de Belgische rockgroep ook op in Frankrijk en Duitsland en een tournee door Japan staat gepland.

De robuuste, onverstoord voortdenderende electrorock van Goose, waar alle swing met een moker is uitgeramd, klinkt dik een half uur fris, energiek en opzwepend. Daarna wordt het wel heel veel van hetzelfde. Gelukkig maakt deze Belgische band er een korte, effectieve show van en zijn de apparaten alweer ingepakt voordat de roes is weggeëbd.

    • Saul van Stapele