Allofobie

Er schuilt een vertederende ironie in de strijd van de Partij voor de Vrijheid (PVV) tegen de vermeende dubbele loyaliteit van twee nieuwe staatssecretarissen. Bij het woord ‘ironie’ denkt u wellicht meteen aan het feit dat het onderscheid tussen zwart en wit al gemaakt was vóórdat de PVV zich ermee bemoeide. Want Aboutaleb noch Albayrak werd ‘zwaar’ genoeg bevonden voor een ministerspost. Maar dat is een listige, giftige ironie die zich verstopt heeft in de maagdelijke boomgaard van de brave mannen.

De lieve ironie die zich onder de boze mannen van het Wilders-front ophoudt, is deze. De PVV heeft haar wortels in het meest verscheurde deel van Nederland, het deel dat zich het meest ‘anders’ voelt. In Limburg woeden eindeloze vetes tussen dorpjes op anderhalve kilometer afstand van elkaar. De haat zou wellicht nog groter zijn, als ze elkaars dialect konden verstaan. Afhankelijk van zijn standplaats spreekt een Limburger vol minachting over ‘boeren’ dan wel ‘de stad’. Volstrekt gesegregeerd viert men carnaval.

Het heeft iets weg van Lucky Luke’s avontuur Naijver in Painful Gulch, waarin een familie met grote oren en een familie met grote neuzen elkaar op leven en dood bestrijden. De haat van Limburgers voor elkaar wordt enkel overtroffen door de haat voor hun gemeenschappelijke vijanden: ‘de Hollander’ (ook wel Huilender) en ‘de hoge heren in Den Haag’.

Wat moet Wilders, de gewone man uit Venlo, het moeilijk hebben met zichzelf. Hij verliet zijn moederstad voor het vervloekte Den Haag. Hij trouwde een buitenlandse vrouw. Hij kreeg raar haar. Nu moet hij ook nog eens oppositie voeren tegen een kabinet, waarin maar liefst drie van die akelig stadse ‘Mestreechtenere’ de scepter zwaaien.

Geen wonder dat hij anderen wil ontzeggen wat hij zelf niet zwart op wit heeft: een dubbele nationaliteit. Volgens de klassieke definitie is een homofoob iemand die zijn eigen homoseksualiteit met homohaat onderdrukt. Zouden Wilders en zijn vrinden ‘allofoob’ zijn: bang voor hun eigen gespletenheid?

Merel Boers

Merel Boers is freelance journalist en historicus.

    • Merel Boers