7 redenen om uit te gaan

1 Uit eten met IENS

Bloem Eten en Drinken

Amsterdam, Entrepotdok 36Telefoon (020) 330 09 29Keuken open 12.00-16.00,18.00-22.00 lactose- en glutenvrij

Deze opvolger van Kromhout heeft overwegend goed eten voor een prima prijsje. Het brood vooraf is lekker, met boter en goede olijfolie. De kaart verder is simpel, maar prima. De bediening is wat onwennig, maar vriendelijk en valt goed in de smaak omdat er geen poeha vanaf straalt. Binnen is het hip en strak, klein en gezellig, precies zoals de Amsterdamse gast het dezer dagen wil.

uitstekend |Ga voor het brood met olijfolie, het konijn en de chocoladetaart en je wordt zeker niet teleurgesteld. Ook niet door de bediening. (07-02-2007 M. V. te Amsterdam)

goed | Na vele goede berichten van vrienden heb ik eindelijk zelf dit eetcafé uitgeprobeerd. Dit had ik dus al veel eerder moeten doen. Vooraf had ik witlofsalade met parelhoen wat een zeer geslaagde combinatie bleek te zijn. Als hoofdgerecht kreeg ik entrecote. Deze was werkelijk om te zuigen zo mals. En als nagerecht een stuk huisgemaakte chocoladetaart. (09-11-2006 A. B. te Oudeschild)

Eet en recenseer mee via www.nrc.nl/iens

2 STAND-UP COMEDY

Comedy Explosion

Breda: Mezz. Aanvang: 20.30u. Entree: 7,50/10 euro. Res: 076-5156677. Inl: www.comedyexplosion.nl

De Comedy Explosion werd opgericht in 1992, toen vier Amerikaanse comedians, onder wie Rick Aviles en Lewis Black, het Amsterdamse publiek veroverden. Inmiddels is de Comedy Explosion uitgegroeid tot een laboratorium voor nieuw talent. De line-up van vanavond: Adam Fields (UK), Lambert Jan Koops, Bart Cannaerts (B) winnaar Culture Comedy Award 2006 en Tom Rhodes (USA) a.k.a. Kevin Masters, bekend van zijn late-night show bij Yorin. De capaciteit van de zaal is beperkt. Er zijn 150 zit- en ongeveer 50 staanplaatsen.

3 FESTIVAL

Bulgarije Festival

Utrecht: Rasa. Van 28 febr t/m 4 mrt. Aanvang debat: 20.00u. Entree: gratis. Inl: 030-2332430; www.rasa.nl

In het kader van de toetreding van Bulgarije tot de Europese Unie besteedt Rasa drie dagen lang aandacht aan de Bulgaarse muziekcultuur en aan hoe de Bulgaarse muziek ook muzikanten buiten Bulgarije beïnvloedt. Tumult organiseert vanavond het debat De Balkan als spiegel / Europa en de ander. Balkanfanfares en de films van Emir Kusturica doen het goed in West-Europa. Ook het toerisme naar de Balkanlanden neemt toe. Waar komt die populariteit vandaan? Spreker: Mattijs van de Port, UvA. Muzikaal intermezzo: Pauni Trio.

4 TSJECHISCHE FILMS

Stestí & Czech Dream

Groningen: Images. Aanvang: 19.00u. Inl: www.rug.nl/studium

Stestí, of Something Like Happiness (Bohdan Sláma, 2005) is een aandoenlijke zwarte komedie over de dromen van drie jeugdvrienden en de werkelijkheid die alles doorkruist. De tweede film op het programma, Czech Dream (Vit Klusák & Filip Remunda, 2004) is een rauwe, omstreden reality reldocumentaire over modern ontluikend kapitalisme en de Europese droom. In het kader van het programma ‘De grenzen van Europa’ van Studium Generale. Met een inleiding door prof. dr. Hans Renner.

5 TONEEL

Het Wijde Land

Zoetermeer: Stadstheater, Theaterplein. Tijd: 20.15u. Inl: 079-3427565; www.theatercompagnie.nl

De Theatercompagnie brengt Het Wijde Land, van Arthur Schnitzler, over een echtpaar dat in aanvaring komt over de huwelijkstrouw. Man en vrouw nemen allebei een bijzit, maar de man – die juist zo vóór het open huwelijk was – kan de jeugd van zijn rivaal niet verdragen. Het drukt hem op zijn eigen ouderdom na een zinloos leven. Cast met o.a. Anneke Blok, Leny Breederveld, Jappe Claes, Katja Herbers en Mark Rietman.

6 LEZING/CURSUS

Dromen

Schiedam: Scholengemeenschap Spieringshoek, Van der Brugghenstraat 4-6. Tijd: 19.30-21.30u. Prijs: 7,50 euro, (kinderen 2,50). Inl: 0478-640664; www.droomwerk.net

‘Droomwerker’ Aad van Ouwerkerk geeft binnenkort een aantal cursussen rond zijn methode voor het zelf interpreteren van je dromen. Als introductie geeft hij een lezing: Waarom dromen we eigenlijk? Hoe kun je leren om je dromen beter te onthouden? Wat kunnen je dromen je vertellen over wie je bent? Hoe hebben kunstenaars en wetenschappers zich vroeger en nu door hun dromen laten inspireren? Hoe kun je jezelf door je dromen laten inspireren?

7 COMPONIST

Louis Andriessen te gast

Leiden: Scheltemacomplex, Marktsteeg 1. Aanvang: 20.00u. Toegang: gratis. Aanmelden: 071-5271804.

Louis Andriessen wordt vanavond geïnterviewd door Frans de Ruiterover de postmoderne ideologie van het componeren en de gevolgen hiervan voor zijn eigen componeerpraktijk. Er worden beelden getoond van: Passeggiata in tram in America e ritorno (beeld van videokunstenares Marijke van Warmerdam); The New Math(s) (Hal Hartley); Y Después (performance en film Betsy Torenbos) en M is for Man, Music, Mozart (Peter Greenaway).