7 redenen om thuis te blijven

1 Spel

Schildpaddenrace

Uitgave Winning Moves, ca. 19 euro, 2-5 spelers, vanaf vijf jaar

Het spel is zo simpel dat een kind van vier met wat hulp gewoon mee kan spelen. Het is zo spannend dat een volwassen man danst van vreugde als hij gewonnen heeft. En het is gewoon een bordspelletje waarbij je de schildpad van je geheime kleur als eerste bij de slablaadjes moet zien te krijgen. Vijf schildpadden staan op elkaar, aan het begin van het pad. En iedere speler heeft vijf kaarten waarmee hij schildpadden van een kleur (niet perse jouw eigen geheime kleur) een of twee stappen naar voren of naar achter kan laten zetten, één kaart per beurt. De grote grap van dit spel van de succesvolle spellenbedenker Reiner Knizia, is dat een schildpad die een stap naar voren zet, alle schildpadden bovenop zijn rug meeneemt. Zo kun je dus de andere spelers misleiden, want je hoeft niet altijd je eigen kleur te verzetten. De vierjarige geniet vooral van de geheimzinnigheid van de geheime kleur. Maar de volwassene kan een alleraardigst positiespel zien, waarin hij moet woekeren met die vijf telkens aangevulde ‘loopkaarten’. Heel vaak staan halverwege het weggetje alle schildpadden weer op elkaars rug. En zelden heb je de juiste kaarten voor je geheime kleur. (HS)

2 informatief

Het nationale zorgspreekuur

Ned. 2, 20.50-22.00u.

Iedereen kent de verhalen over mensen die in hun eigen uitwerpselen zitten te wachten tot er eindelijk iemand komt helpen, de pyjamadagen, mensen die ‘voor hun eigen veiligheid’ worden vastgebonden. Henny Stoel ontvangt gasten in een verpleeghuis in Rotterdam en maakt met hen de stand van zaken op. Wat gaat er mis? Maar vooral: wat wordt er gedaan om de kwaliteit van verpleeghuizen te verbeteren?

3 Film

Wild things

Net 5, 20.30-22.35u.

Amerikaanse thriller met Matt Dillon. Sam Lombardo is de meest populaire leraar op zijn school. Kelly is een van zijn leerlingen. Op een dag dringt ze zijn huis binnen waar ze hem probeert te verleiden. De volgende dag vertelt ze overstuur dat Sam haar heeft verkracht. Hij heeft hulp nodig om zijn onschuld te bewijzen en neemt daarom Ken Bowden in de arm, de enige advocaat die de zaak wil aannemen.

4 comedy

Green wing

Ned. 3, 21.30-22.30u.

Engelse komische serie die zich afspeelt in een ziekenhuis. Ofschoon de serie in een hospitaal loopt, zijn er weinig verhaallijnen van medische aard; het leeuwendeel van de actie volgt de persoonlijke wisselvalligheden in het leven van de personages, in de stijl van een soapserie. De afleveringen bestaan uit een aaneenrijging van absurde scènes die verbonden worden met beelden in slow motion of versnelde film.

5 Doelen stellen

Doelen stellen

www.43things.com

‘Lieve toekomstige zelf, ik wil je eraan herinneren dat je jezelf als doel stelde je digitale foto’s te printen. Hoe gaat het nu? Hartelijke groet, je oude zelf.’ Dit mailtje kreeg ik vanochtend. Het is alweer een paar maanden geleden dat ik het mij voornam en er bij 43things.com een aantekening van maakte. Als dit mailtje niet helpt, kan ik er een uitdaging van maken. Dan krijg ik een zelf ingesteld dreigement: als je dit niet doet dan… Het mooiste is natuurlijk een klik op ‘I’ve done this’. Ik bevind me in goed en groot gezelschap. 859.988 mensen willen 870.637 dingen doen, waaronder door Europa trekken, hun eigen kruiden kweken, trouwen en aan verjaardagen denken. 58 mensen delen mijn printvoornemen. Net als bij Amazon krijg je ook te horen wat deze mensen nog meer hopen te doen. Leren quilten, zo blijkt. Dat is niet eerder in me opgekomen, maar wie weet. (CJ)

6 Mascotte

Olympische mascottes

http://en.beijing2008.cn/80/05/article211990580.shtml

Duizend dagen voor het begin van de Olympische Spelen werden ze bekendgemaakt, de Friendlies, de vijf mascottes van Peking. Nu, bijna 500 dagen later, zijn de poppetjes Beibei, Jingjing, Huanhuan, Yingying en Nini de belangrijkste toeristische souvenirs van Peking. De mascottes stellen respectievelijk een vis, panda, Tibetaanse antilope, zwaluw en vlam voor. Plak je de eerste delen van hun naam achtereen, dan krijg je de zin ‘Beijing huan ying ni’, dat ‘Welkom in Beijing’ betekent. Uit 662 inzendingen van professionele ontwerpers uit de hele wereld werd deze set van vijf mascottes gekozen. Niet eerder waren er zo veel iconen voor de Spelen. Athene (2004) kende het duo Athena en Pavos, en Sydney (2000) het trio Syd, Ollie en Millie. De geschiedenis van de mascottes, die bestaan sinds de teckel Waldi in München (1972), is te lezen op deze site. (LvB)

7 Bekervoetbal

De wedstrijden

Tien, 20.30-23.50u.

Uitgeputte voetballers die op hun laatste benen de verlenging doorploeteren, grote vedetten die een beslissende penalty missen, heerlijk. De meest heroïsche wedstrijden worden in een knock-outsysteem gespeeld. In de kwartfinale van het KNVB bekertoernooi staan vanavond een paar leuke wedstrijden op het programma, al ontlopen de topclubs elkaar. Landskampioen PSV heeft een lastige uitwedstrijd tegen nummer zes van de eredivisie, NAC Breda. De wedstrijd wordt in samenvatting uitgezonden, want Tien heeft ervoor gekozen Willem II-Ajax live te tonen. Na afloop volgen de samenvattingen van de andere wedstrijden. Behalve NAC Breda-PSV zijn dat FC Utrecht-AZ en RKC Waalwijk-Roda JC. De avond eindigt met de loting voor de halve finales. De finale is op zondag 6 mei in de Kuip in Rotterdam en de winnaar plaatst zich automatisch voor Europees voetbal. (EH)

Met bijdragen van Laura van Baars, Eelco Hiltermann, Carola Janssen en Hendrik Spiering