Wessanen benaderd door opkopers

Enkele private-equitybedrijven hebben zich recent gemeld bij het management van voedingsbedrijf Wessanen (Zonnatura, Beckers). Dat heeft bestuursvoorzitter Ad Veenhof vanochtend gezegd.

Veenhof wilde niet zeggen om hoeveel partijen het gaat, maar wel dat het er een aantal zijn. De verzoeken voor een gesprek zijn, zoals gebruikelijk, gedaan via tussenpersonen, zoals banken. Wessanen zegt niet te willen praten met deze investeerders: „Ik vind het onnodig om daarop te reageren”, zegt Veenhof, maar hij zei niet waarom.

Veenhof trad bijna vier jaar geleden aan bij Wessanen na een serie winstwaarschuwingen van zijn voorganger Mac Zondervan. Die voelde zich gedwongen om op te stappen.

Onder Veenhof stagneert sinds vorig jaar de vooruitgang. De afgelopen zes maanden gaf het bedrijf opnieuw twee winstwaarschuwingen af. Vanochtend bij de presentatie van de jaarcijfers liet Veenhof weten dat ook de omzetdoelstelling voor zijn belangrijkste onderdeel, de Amerikaanse groothandel Tree of Life, niet wordt gehaald. Dit onderdeel slaagt er niet in om met 4 procent te groeien, terwijl de gemiddelde marktgroei 8 procent is.

De omzet van Wessanen kwam vorig jaar uit op 1,6 miljard euro, een daling van 6 procent ten opzichte van 2005. Het bedrijfsresultaat voor goodwillafschrijvingen en bijzondere posten nam licht toe van 54,6 naar 56,8 miljoen euro. Mede door het afstoten van het onderdeel dat huismerken produceert, kon de nettowinst stijgen van 25 naar 32 miljoen euro. De huismerken werden verkocht, omdat de winstmarge te laag was.

Bij probleemonderdeel Tree of Life daalde de omzet van 963 naar 863 miljoen euro en het verlies kwam uit op 10,6 miljoen euro. Veenhof zei dat onlangs contracten zijn gesloten met nieuwe afnemers, die de omzet met 100 miljoen verhogen.

Het aandeel Wessanen was vanochtend op de Amsterdamse beurs een van de weinige stijgers. De koers stond rond het middaguur 2,9 procent hoger op 10,44 euro.