Werk gestart aan nieuwe sancties Iran

De vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en Duitsland zijn gisteren in Londen aan het werk gegaan aan een verscherpte sanctieresolutie tegen Iran. Maar zij onderstreepten uit te zijn op een diplomatieke oplossing van de nucleaire controverse.

De VN-Veiligheidsraad besloot eind december tot beperkte sancties tegen het Iraanse nucleaire programma, die de deelnemers in Londen nu, na het aflopen van een nieuwe tijdlimiet, willen verzwaren. De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Philippe Douste-Blazy, zei vandaag dat „er veel kans is” dat de permanente leden (P5) van de raad – de VS, Rusland, China, Frankrijk en Groot-Brittannië – en Duitsland het „snel” eens worden over een tweede sanctieresolutie. Een Amerikaanse woordvoerder zei dat de deelnemers donderdag tijdens telefonische contacten „hopen de elementen van een sanctieresolutie overeen te komen”.

Maar uit Londen werd ook gemeld dat nog een diepe kloof bestaat tussen wat de Amerikanen willen en wat Rusland en China bereid zijn te accepteren. Rusland en China stonden ook in de eerdere fasen van de controverse met Iran op de rem. Rusland heeft zich de afgelopen dagen bezorgd getoond over toenemende speculaties over een militaire aanval op Iran. Douste-Blazy zei vandaag dat „dat absoluut niet aan de orde is”.

Iran onderstreepte vandaag - zoals het elke dag laat weten – dat het nooit de verrijking van uranium zal opschorten, zoals de Veiligheidsraad met sancties probeert af te dwingen. De internationale gemeenschap, inclusief de Verenigde Staten, zegt bereid te zijn tot onderhandelingen met Iran over zijn nucleaire programma wanneer Teheran deze voorwaarde vooraf inwilligt. Maar „dat is een illegale en niet-legitieme eis [..] en het zal nooit gebeuren”, zo zei minister van Buitenlandse Zaken Manouchehr Mottaki vanochtend. Nucleair onderhandelaar Ali Larijani herhaalde gisteren dat Iran bereid is tot onderhandelingen, met name ook met de VS, maar zonder voorwaarden vooraf.

Hans Blix, de vroegere chef-wapeninspecteur van de VN, zei gisteren dat de VS, Europa en de Veiligheidsraad Iran „vernederen” met hun „neokoloniale” eis dat het de verrijking van uranium opschort voor onderhandelingen kunnen beginnen. „Ik zou verbaasd zijn als een pokerspeler zijn troefkaart zou weggooien voor hij zich aan tafel zet. Wie doet dat?” zei Blix op een conferentie over wapenproliferatie in New York. (AP, Reuters, AP)