Wegereef voorlopig geen arbiter bij Ajax

Scheidsrechter Jan Wegereef wordt voorlopig niet bij wedstrijden van Ajax aangesteld. Dat heeft voetbalbond KNVB in overleg met de arbiter besloten naar aanleiding van de ophef die zondag ontstond na AZ-Ajax (1-1). De Amsterdammers zijn woedend op Wegereef, omdat die in hun ogen onterecht de gelijkmaker van AZ goedkeurde.

AZ-speler Demy de Zeeuw gleed in de 79ste minuut met gestrekt been door op Ajax-doelman Maarten Stekelenburg, waarna de doelman de bal losliet. Vervolgens tikte AZ-middenvelder Maarten Martens de gelijkmaker binnen. „Het is verstandig Wegereef de komende tijd niet bij Ajax aan te stellen”, bevestigde een woordvoerder van de KNVB. „Maar dit betekent niet dat hij nooit meer een wedstrijd van Ajax fluit.”

Gisteravond al had Jaap Uilenberg, coördinator scheidsrechterszaken van de KNVB, gezegd dat Wegereef de gelijkmaker van AZ niet had mogen goedkeuren. „Er is inderdaad sprake van een overtreding op doelman Maarten Stekelenburg”, vindt Uilenberg. „Demy de Zeeuw glijdt met gestrekt been door op de doelman. Dat had bestraft moeten worden met een vrije trap voor Ajax. Vanuit de positie van de scheidsrechter was de overtreding echter moeilijk waarneembaar. De assistent-scheidsrechter gaf ook geen ander advies.” De rode kaart voor Davids was volgens Uilenberg wel terecht.

(ANP)