VS dreigen hulp aan Pakistan te beperken

De Amerikaanse vicepresident Dick Cheney heeft gisteren tijdens een verrassingsbezoek aan Islamabad de Pakistaanse president Pervez Musharraf onder druk gezet om harder op te treden tegen Al-Qaeda en de Talibaan. Als dat niet gebeurt, kan het Amerikaanse Congres de financiële en militaire hulp aan Pakistan beperken, heeft Washington gedreigd.

De Verenigde Staten, andere westerse landen en Afghanistan vrezen dat een ‘lenteoffensief’ door Al-Qaeda en de Talibaan in Afghanistan deels op Pakistaanse bodem wordt voorbereid.

„De Pakistanen blijven alles doen wat ze kunnen om Al-Qaeda te bestrijden, maar [...] we weten ook dat er nog veel meer moet gebeuren”, zei woordvoerder van het Witte Huis Tony Snow gisteren na het bezoek, dat uit veiligheidsoverwegingen met ongebruikelijk grote geheimzinnigheid was omgeven.

Cheney is na zijn bezoek aan Islamabad doorgereisd naar de luchtbasis Bagram ten noorden van Kabul. Een zelfmoordaanslag bij een poort van de basis heeft vanmorgen aan achttien Afghaanse arbeiders en een Amerikaanse militair het leven gekost. Cheney is niet in gevaar geweest, meldde een militaire woordvoerder.

De regering in Islamabad – officieel een bondgenoot van de VS in de strijd tegen terreur – zei in een reactie dat „Pakistan geen enkel dictaat accepteert, van welke zijde of bron dan ook”. De toon van deze verklaring werd later gematigd

(Reuters, AP, AFP)

Weekboek: pagina 3

Achtergrond: pagina 4