Verdachte agenten Guatemala vermoord

Guatemala is opgeschrikt door de moord op vier agenten die verdacht werden van een geruchtmakende viervoudige moord. Zondag zochten schutters de agenten op in hun cel in de zwaarbeveiligde Boquerón-gevangenis en brachten hen daar met vuurwapens en machetes om.

De agenten zaten sinds donderdag vast in verband met de moord op drie Salvadoraanse leden van het Centraal-Amerikaanse Parlement en hun chauffeur. De politie in Guatemala vond hun met kogels doorzeefde lichamen vorige week in hun uitgebrande auto.

De moordenaars van de agenten passeerden zondag eerst vijf gevangenisdeuren die gewoonlijk op slot zitten en bewaakt worden door cipiers met kalasjnikovs. Justitie gaat er van uit dat ze hulp kregen binnen de gevangenis. Twee dozijn medewerkers, onder wie de hoofdcipier en de directeur, zijn aangehouden voor verhoor.

Na de moord brak in het gevang een opstand uit. Maras (leden van jeugdbendes) waren bang dat zij tot zondebok zouden worden gemaakt en namen zes bewaarders in gijzeling. Ze eisten dat de pers tot de gevangenis werd toegelaten om hun onschuld publiek te maken. Na inwilliging van die eis kon de politie uren later naar binnen. Bij fouillering trof de politie bij de maras vervolgens wel wapens aan, maar niet de betreffende moordwapens, 9mm-pistolen.

Dit onderschrijft de lezing van ooggetuigen (gevangenen en hun bezoek) dat een moordcommando de gevangenis in- en uitliep. Justitie onderzocht of de agenten en de politici mogelijk in drugs handelden en schakelde hiervoor de hulp in van de Amerikaanse federale recherche FBI. Die zou de agenten gisteren verhoord hebben. Mogelijk hebben andere corrupte agenten dat willen voorkomen.

Ook een politiek motief is mogelijk. De politici behoorden in El Salvador tot de rechts-conservatieve regeringspartij ARENA. Een van hen was Eduardo D’Aubuisson, een zoon van ARENA-oprichter Roberto D’Aubuisson, die begin jaren tachtig in de burgeroorlog doodseskaders aanvoerde. En Eduardo werd precies 15 jaar na zijn vaders dood vermoord.

(AP)