Vakbond vreest ontslag in thuiszorg

UTRECHT. Zeker 1.500 medewerkers in de thuiszorg in Zeeland dreigen hun vaste baan te verliezen. In Rotterdam en het noorden van het land kunnen duizenden het slachtoffer worden van bezuinigingen bij de instellingen. Vakbond CNV Publieke Zaak baseert dat op telefoontjes en brieven van leden in de afgelopen weken. De bond ziet het gewijzigde indicatiebeleid voor ouderen en gehandicapten als de oorzaak voor de dreigende klappen. Veel instellingen bieden thuiszorg aan onder de marktprijs, zegt de bond. Sinds dit jaar bepalen gemeenten hoeveel zorg iemand nodig heeft. Maar de gemeenten beheren ook het geld dat nodig is voor huishoudelijke hulp. ”Het gevolg is dat ouderen en gehandicapten minder zorg krijgen”, zegt bestuurder Leon Vincken van CNV Publieke Zaak. ”Vorig jaar werd driekwart van het werk in de thuiszorg gedaan door geschoolde werknemers en een kwart door goedkope ongeschoolde hulpen. Nu is dat andersom.”