TXU overgenomen voor recordbedrag van 44 miljard dollar

New York. Het record voor de grootste overname tot nu toe door een financiële partij is opnieuw gebroken. De twee private-equityfondsen KKR en Texas Pacific Group kopen voor 44 miljard dollar (34 miljard euro) het Amerikaanse energieconcern TXU. Het Texaanse bedrijf heeft met de overname door de twee private-equityfondsen ingestemd. In de overnamesom zijn 12 miljard dollar aan schulden inbegrepen. Ongebruikelijk aan de overname is dat de twee investeerders en de bij de aankoop betrokken zakenbank Goldman Sachs vooraf contact opgenomen hebben met twee invloedrijke milieuorganisaties. Aan hen hebben de financiële partijen toegezegd af te zien van de bouw van acht van de elf nieuwe op kolen gestookte energiecentrales die TXU had aangekondigd. Die plannen waren omstreden.