Televisie Film van de dag

Uit Below. scene uit de film Below (2002)

Below. Deze bescheiden, lowbudgetfilm speelt zich grotendeels af op een onderzeeër tijdens de Tweede Wereldoorlog. De gezagvoerder van de duikboot, luitenant Brice, pikt na de geheimzinnige dood van de kapitein van de onderzeeër drie mensen op uit de Atlantische oceaan, overlevenden van een aanval op hun ziekenschip. Twee ervan zijn Engels en getraind als medici, over de derde schreef de New York Times het geestige zinnetje: „One is a badly disfigured patient who possesses the kind of secret that badly disfigured patients in the movies generally do.” Regisseur Twohy haalde zijn inspiratie uit de bovennatuurlijke thrillers uit de jaren veertig die werden geproduceerd door de legendarische Val Lewton (Cat People). Net als in die films wordt de dreiging gesuggereerd en speelt veel zich buiten beeld af. Deze thriller werd nooit in Nederland uitgebracht. (David Twohy, 2002, VS), BBC 1, 0.20-1.55u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg