Teentje knoflook verliest strijd tegen hoog cholesterol

Volgens de verpakkingen in de drogisterij zijn er allerlei goede redenen om knoflooktabletten te kopen. Een beter geheugen en gezonde bloedvaten, warmere handen of gewoonweg ‘bescherming tegen veroudering’. En: knoflook zou goed zijn voor het cholesterol, zo bleek uit bijna honderd dierexperimenten en verschillende studies met mensen op knoflookdieet.

Maar gisteren zaaiden Amerikaanse medische wetenschappers twijfel in het medische tijdschrift Archives of Internal Medicine. In een studie waarin bijna tweehonderd mensen met een licht verhoogd cholesterol een half jaar lang verse knoflook, knoflookpillen of een placebo aten, maakte het knoflookdieet geen enkel verschil. Hun gehalte aan ‘slecht’ LDL-cholesterol daalde niet, en ook de concentraties van andere vetten in hun bloed bleven hetzelfde.

Dat is opvallend, omdat de onderzoekers juist hadden gepoogd hun proefpersonen flinke hoeveelheden knoflook te geven. Zes dagen per week een rauwe teen op de boterham, of het equivalent daarvan in twee soorten commerciële pillen. De controlegroep kreeg boterhammen zonder knoflook. Bij eerder studies schortte het volgens de medici vaak aan de gehaltes aan de werkzame stof allicine in de tabletten.

„Hoewel knoflook misschien wel andere effecten op de gezondheid heeft, zoals het afbreken van bloedstolsels, verminderde aderverkalking of anti-kankereigenschappen, vinden wij dat die ook moeten worden bekeken in grote, zorgvuldig opgezette studies”, schrijven de Amerikanen.