Strapless, retro, knalkleuren

Bijna lente, tijd voor nieuwe mode.

nrc.next onthult de trends.

Een zwangere Jennifer Lopez Foto AP Jennifer Lopez arrives at the 79th Academy Awards Sunday, Feb. 25, 2007, in Los Angeles. (AP Photo/Kevork Djansezian) Associated Press

Wie deze lente een bruiloft, een gala of een groots aangepakt verjaardagsfeest bij rijke vrienden heeft, had naar de Oscars moeten kijken. Want bij de Oscars draait het niet om films, maar om fashion.

Strapless, retro en bling waren dit jaar de trends. Strapless is de veilige keuze voor menig Hollywoodster – Reese Witherspoon, Jada Pinkett Smith – die van zichzelf vindt dat ze een lekker ding is, maar niet te veel moderisico’s durft te nemen. Met een strapless jurk zie je er altijd chic uit, al merkte een New York Times-modecommentator terecht op dat de strapless vrouwen er, eenmaal in de zaal gezeten, uitzien alsof ze naakt zijn. Een oplossing voor vrouwen die strapless eng vinden, in verband met uitvallende borsten, is de jurk die Maggie Gyllenhaal droeg. Zij is pas bevallen, vond het misschien te vroeg voor een jurk zonder bandjes, en droeg een jurk met één, schuine, band over haar schouder. Elegant en ongevaarlijk.

Retro mag ook. Een paar jaar geleden ontdekten de sterren dat ze pas uniek waren als ze in een vintage Chanel of Valentino aan kwamen zetten. Nep-vintage kan natuurlijk ook; zo verscheen Jennifer Lopez in een zijden pon die zo uit de jaren zestig had kunnen stammen, mét sixties krullenkapseltje.

Nieuw waren de knalkleuren. Nicole Kidman droeg een fantastische rode jurk, haar goede vriendin Naomi Watts stond naast haar in geel. Verder veel oogverblindende bling op de rode loper. Dat staat leuk als er volop naar je geflitst wordt, maar fout is het wel. Beyoncé had een kluis vol kristallen over zichzelf uitgestort. Alleen weggelegd voor de Oscars, niet voor de gemiddelde huis-tuin-en-keukenbruiloft.

Origineler was een punky detail bij actrice Isla Fisher. Zij droeg een saaie strapless jurk, maar wie goed keek zag een saillant detail: zwarte nagellak! Die is sowieso hot bij Hollywood-actrices. Een nog subtieler grapje kwam van Meryl Streep, genomineerd voor The Devil Wears Prada. Zij droeg Prada.

Ook vrouwen die niet van standaard-gala houden, konden inspiratie opdoen bij de Oscars. Presentatrice Ellen DeGeneres droeg een mooi fluwelen pak (haar vriendin Portia de Rossi sloot zich trouwens aan bij de horde straplessjes). DeGeneres grapte dat haar kleding een politiek statement was. „De Talibaan vinden niets erger dan een lesbische vrouw in pak die omringd is door joden”, zei ze tegen de zaal.

Bij de mannen weinig spannends. Het enige fashion statement kwam van Gael Garcia Bernal (Babel), die een skinny tie droeg, een smal stropdasje. Wat hebben mannen toch weinig te kiezen bij dit soort evenementen.

    • Aaf Brandt Corstius