PVV van Wilders zet mensen tegen elkaar op

De PVV vindt een dubbele nationaliteit van bewindslieden en Kamerleden ongewenst.

PVV-leider Wilders deed daar nog een schepje bovenop met een motie van wantrouwen tegen de staatssecretarissen Aboutaleb en Albayrak, beiden in het bezit van een dubbele nationaliteit. Dit doet mij denken aan de in mijn ogen verwerpelijke argumenten die ten tijde van de emancipatie van de rooms-katholieken in Nederland tussen 1850 en 1950 door hun tegenstanders werden gebruikt om hen uit het landsbestuur te houden. Katholieken waren immers ook loyaal aan de paus, een staatshoofd van weliswaar een ministaatje, maar zeer zeker invloedrijk. In de ogen van de protestanten zouden katholieken nooit `goede` Nederlanders kunnen zijn.

Daar de paus, hoofd van een ondemocratisch land én religieuze leider, vaak uitspraken doet, die voor velen niet passen in de door Wilders beleden Nederlandse Leitkultur, neem ik aan, dat katholieke PVV`ers een loyaliteitsconflict hebben. Hoewel ik van mening ben dat men verschillende loyaliteiten kan hebben, denkt de PVV daar kennelijk anders over.

Ik hoop dat de 600.000 PVV-stemmers van hun voorlieden dezelfde onverbiddelijkheid zullen eisen jegens partijleden met meerdere (politieke) loyaliteiten als tegen beide staatssecretarissen. Nog meer hoop ik dat zij tot de slotsom zullen komen dat de PVV niet anders doet dan mensen tegen elkaar opzetten.

    • Jacob Carrière Haarlem