Opgelucht en teleurgesteld

Guus Hiddink reageert met gemengde gevoelens op zijn straf. Opgelucht dat hij niet de cel in moet, teleurgesteld over de boete. „Dit schaadt mijn imago.”

Guus Hiddink wilde de voorbije weken koste wat het kost aanwezig zijn bij de strafzaak die het Openbaar Ministerie tegen hem aanspande. Maar op het moment van de uitspraak ontbrak de voetbaltrainer in de rechtbank in Den Bosch. Tientallen cameraploegen uit binnen- en buitenland filmden vanmorgen hoe rechter J. Bik de coach veroordeelde tot een voorwaardelijke gevangenisstraf en een geldboete voor het plegen van een strafbaar feit. Een paar minuten later stelde advocaat J. Leliveld zijn cliënt via de mobiele telefoon op de hoogte.

Gemengde gevoelens maakten zich meester van de man die zowel met Oranje als met Zuid-Korea de vierde plaats op een WK haalde. Hiddink was opgelucht dat de rechter de eis van een onvoorwaardelijke celstraf niet over had genomen, maar teleurgesteld over de geldboete. „De uitspraak schaadt mijn imago”, luidde de conclusie van de coach.

Twee weken geleden stelde officier van justitie C. Loos dat Hiddink in zijn ogen „van een hoog voetstuk was gevallen”. Justitie dacht voldoende bewijzen in handen te hebben waaruit zou blijken dat de oefenmeester de belasting in 2002 en 2003 „opzettelijk” voor ruim 1,4 miljoen euro zou hebben benadeeld. De coach zou op „een brutale en listige manier” hebben geprobeerd te fiscus te misleiden. De officier had zich daarbij geërgerd aan de wijze waarop Hiddink zich in de media uit had gelaten over de zaak. „Het lijkt wel of Hiddink vindt dat hij boven de wet staat”, stelde Loos.

De rechter gaf Loos vanmorgen ten dele gelijk. Voor de aangifte van 2003 volgde een veroordeling, maar de aangifte van een jaar eerder werd niet als frauduleus handelen bestempeld. De trainer verbleef in 2002 delen van het jaar in Zuid-Korea, Spanje, Engeland en België. In dat laatste land besloot Hiddink zich na overleg met zijn belastingadviseur te laten inschrijven. Als inwoner van Achel in Belgisch Limburg hoefde hij over inkomsten uit overeenkomsten met onder meer Zuid-Koreaanse en Nederlandse bedrijven aanzienlijk minder aan de belasting af te dragen. Dat Hiddink in 2002 geen nacht in zijn huurwoning aan de Slipstraat in het Belgische Achel sliep, maakte hem volgens de rechter nog geen inwoner van Nederland.

De belastingaangifte over 2003 was volgens de rechter wel „opzettelijk onjuist en onvolledig” ingevuld. Volgens de rechter was „volstrekt niets” terechtgekomen van het voornemen van Hiddink om in België te wonen. Sterker nog: in maart van dat jaar zou de trainer al de beschikking hebben gehad over zijn huidige woning in het Brabantse plaatsje Waalre. „Naar Belgisch recht bezien is het evident dat Hiddink geen fiscaal inwoner van België was”, luidde de conclusie van strafrechter. „Hiddink verbleef voornamelijk in Nederland.” Dat de trainer niet over een vaste verblijfplaats beschikte, deed volgens de rechter in dit geval niet ter zake.

De officier van justitie stelde twee weken geleden dat de trainer de belasting voor 1,4 miljoen euro zou hebben ontdoken. De rechtbank kon door de vrijspraak over 2002 en de veroordeling over 2003 niet meer exact vaststellen welke inkomsten de fiscus nu precies is misgelopen. Daardoor was het bedrag van 45.000 euro de maximale boete die tegen Hiddink kon worden geëist. Zowel het Openbaar Ministerie als Hiddink kan binnen twee weken beroep aantekenen tegen de uitspraak.

    • Koen Greven