NRC.NL/BLOGS

NRC.NL/BLOGS Leugendetector. Marie-José Klaver ontdekte dat onderzoekers aan de Cornell University in de staat New York software hebben ontwikkeld waarmee leugens in e-mailberichten onthuld kunnen worden. „Volgens de politie kan de software nuttig zijn bij het opsporen van pedofielen die op internet minderjarigen belagen. Volgens de virtuele leugendetector bevatten lange mails eerder een leugen dan korte berichten. Leugenaars hebben meer woorden nodig om een geloofwaardige draai aan hun verhaal te geven, aldus Jeff Hancock, directeur van het Computer-Mediated Communication Research Laboratory van Cornell University in de Sunday Times.” www.nrc.nl/klaver

Leugendetector. Marie-José Klaver ontdekte dat onderzoekers aan de Cornell University in de staat New York software hebben ontwikkeld waarmee leugens in e-mailberichten onthuld kunnen worden. „Volgens de politie kan de software nuttig zijn bij het opsporen van pedofielen die op internet minderjarigen belagen. Volgens de virtuele leugendetector bevatten lange mails eerder een leugen dan korte berichten. Leugenaars hebben meer woorden nodig om een geloofwaardige draai aan hun verhaal te geven, aldus Jeff Hancock, directeur van het Computer-Mediated Communication Research Laboratory van Cornell University in de Sunday Times.”

www.nrc.nl/klaver

Turken. Hans Beerekamp zou tot voor kort de vraag of Turken Europeanen zijn, zonder lang nadenken bevestigend hebben beantwoord. Nu schrijft hij op zijn weblog Expeditie Europa. „Na zeventien dagen reizen door de meest noordwestelijke (dus meest Europese) delen van Turkije weet ik minder goed wat ik ervan vinden moet. De tiende van onze hypothetische stellingen, dat Europeanen werken om te leven en niet andersom, lijkt wel van toepassing. Voormalig Grieks europarlementariër Ioannis Averoff zei ons eerder dat hij tegen het Turkse EU-lidmaatschap was, omdat Grieken volgens hem lui zijn en Turken veel harder werken, zodat ze binnen korte tijd de hele Griekse economie zouden domineren. Toen we die uitspraak voorlegden aan een Turkse intellectueel, lachte die: ‘Niet aan de Grieken verklappen hoor, maar wij Turken zijn minstens even lui!’”

www.nrc.nl/ee