Niet iedereen kan net als Scorsese zijn

De avond voor de Oscars won Basic Instinct 2 de Razzie Award voor Slechtste Film van 2006.

Maar hoe slecht zijn de genomineerde films eigenlijk?

Dat de wegen van de filmkijker ondoorgrondelijk zijn, bewijst de top 10 van de Ster Videotheek. In februari staan er drie films in die zijn genomineerd voor een Razzie (Golden Raspberrie), de prijs die sinds 1980 bestaat voor de slechtste film van het jaar: Little Man, Lady in the Water en The Wicker Man. De andere twee genomineerden voor deze prijs zijn Basic Instinct 2 en BloodRayne. De ‘winnaar’ werd zaterdagnacht bekend: Basic Instinct 2, de late vervolgfilm met Sharon Stone in hilarisch sexy pakjes, waarbij ook de ijspriem weer van stal is gehaald.

‘Slechtste film van het jaar’, dat word je niet zomaar. Allereerst zijn er twee types: de bedoeld en de onbedoeld slechte film. De met opzet infantiele ‘komedie’ Little Man, over een lilliputter die zich voordoet als baby, valt absoluut in de eerste categorie, de rest van de genomineerden in de tweede. Ergens in de production hell gaat het mis, met het scenario, de casting of de hiërarchie op de set. Dat er uiteindelijk toch een amusante mislukking uit voortkomt, is een kleine beloning voor de filmkijker met een zwak voor falende regisseurs. Het maakt de filmende halfgoden wel zo menselijk. Niet iedereen kan een Scorsese zijn, en ook acteurs als Nicolas Cage hebben wel eens een mindere week. Verdwaald loopt Cage rond in de griezelfilm The Wicker Man, over een privé-eiland vol vrouwen met snode plannen, geregisseerd door de ooit maatschappijkritische Neil LaBute (In the Company of Men, Nurse Betty). Heel slecht is de film niet, afgezien van een scène met Cage in berenpak, zodat The Wicker Man eigenlijk niet bij de Razzies thuishoort.

Ook de filosofisch bedoelde griezelfilm Lady in the Water heeft een begenadigd regisseur aan het roer: M. Night Shyamalan (The Sixth Sense), maar deze keer is hij behoorlijk de weg kwijt in zijn eigen puzzelscript. De als sukkel getypecaste Paul Giamatti manoeuvreert zich al stotterend door een serie hoogst merkwaardige plotwendingen die alleen de personages nog kunnen volgen.

En dan is er nog de categorie waarin een B-regisseur anoniem aan de weg timmert met obscure werkjes die altijd op de onderste schappen van de videotheek zullen blijven liggen. Zo’n regisseur is Uwe Boll, die een Razzie-nominatie kreeg voor zijn gameverfilming BloodRayne. Boll is op menig internetforum al uitgeroepen tot slechtste regisseur van dit moment. Dat maakt nieuwsgierig, maar Nederland zal vooralsnog verstoken blijven van zijn nieuwste creatie, want de vampierfilm is alleen op een dure import-dvd te bestellen.

De Razzies-samenstellers hebben dit jaar weer een paar melige nominaties verzonnen. Dit keer maakten Sharon Stone’s beiden borsten kans op de Razzie voor ‘Worst Screen Couple’. Sportief is acteur Dan Whitney, genomineerd voor Larry the Cable Guy: Health Inspector. Hij voelt zich vereerd, en schrijft op zijn website: „Ik mag deze prijs niet mislopen, want ik denk dat ik er net zo’n potje van heb gebakken als mijn medegenomineerden Nicolas Cage en de gebroeders Wayans [in Little Man].”

De Razzie is slechts drie keer opgehaald, de eerste was Paul Verhoeven voor Showgirls in 1996. In 2002 nam Tom Green de vijf Razzies voor zijn film Freddy Got Fingered in ontvangst en in 2004 kwam Halle Berry tot ieders grote verrassing de prijs voor Slechtste Actrice in Catwoman ophalen, compleet met Oscar-waardige speech. Afgelopen zaterdag bleef het akelig leeg op het podium. La Stone en Carmen Elektra hadden blijkbaar niet geluisterd naar Halle Berry’s ‘geëmotioneerde’ Razzie-speech, waarin ze haar moeder citeerde: „Wie geen kritiek kan verdragen, is het ook niet waard om geprezen te worden.”

    • Mariska Graveland