Hiddink krijgt geldboete

Guus Hiddink is vanochtend door de rechtbank in Den Bosch veroordeeld tot een boete van 45.000 euro en een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden. Tegen de voetbaltrainer was twee weken geleden een onvoorwaardelijke celstraf van tien maanden geëist door officier van justitie C. Loos.

Rechter J. Bik acht bewezen dat Hiddink over het jaar 2003, toen hij trainer was bij PSV, „opzettelijk een onjuiste en een onvolledige belastingaangifte” heeft gedaan. De huidige bondscoach van Rusland deed voorkomen dat hij in het Belgische plaatsje Achel woonde, terwijl hij in de praktijk in Nederland verbleef. De rechter noemde het gedrag van Hiddink „zeer te laken”.

Hiddink liet via zijn fiscalist Thijs Clement weten „opgelucht” te zijn dat hij geen onvoorwaardelijke celstraf gekregen heeft. De voetbaltrainer zelf is nog altijd van mening dat geen sprake was van kwade opzet, maar van een „financieel geschil”. De 60-jarige coach heeft nog niet besloten of hij in beroep gaat.

Persofficier Ria Huisman liet weten dat het Openbaar Ministerie „tevreden” is dat de zaak tot een veroordeling heeft geleid. Het OM heeft niet aangekondigd in beroep te gaan. De belastingrechter zal later bepalen hoe groot het bedrag is dat Hiddink nog aan de fiscus is verschuldigd.

Simon van den B., belastingadviseur van Hiddink, kreeg een geldboete van 45.000 en een voorwaardelijke gevangenisstraf van acht maanden opgelegd.

opgelucht:pagina 10

    • Koen Greven