Haagse wethouder stapt op vanwege kosten RandstadRail

De Haagse wethouder Pieter van Woensel (Verkeer, VVD) stapt op. Dat heeft hij vanmiddag op een persconferentie gezegd. Aanleiding is dat het budget voor RandstadRail, de lightrailverbinding die Den Haag met Rotterdam en Zoetermeer verbindt, met 12 miljoen euro is overschreden. Hoewel het gaat om „noodzakelijke uitgaven aan technische voorzieningen”, vindt Van Woensel dat hij de „politieke consequenties” moet trekken.

„Ik ben nu eenmaal eindverantwoordelijk”, zei hij vanmiddag. Vanochtend stelde Van Woensel het college van B en W op de hoogte van zijn besluit. Hij noemde het een „moeilijke beslissing”. „Het was echt een wereldbaan en ik had graag willen blijven. Maar in dit geval kon ik niet anders dan aftreden.”

Zijn wethouderschap voor Verkeer in Den Haag, dat nog geen tien maanden heeft geduurd, verliep voor Van Woensel allerminst gelukkig. Het begon met de herinrichting van de Koningskade vorig jaar zomer, die niet soepel verliep. Later ondervond hij grote problemen met RandstadRail, die na diverse ontsporingen in november vorig werd stilgelegd door de Inspectie Verkeer en Waterstaat. Bij het ernstigste incident raakten zeventien mensen lichtgewond.

Van Woensel leek twee weken geleden al af te treden, toen het Haagse college van B en W bijna viel over het omstreden Verkeerscirculatieplan (VCP), dat het centrum van Den Haag autoluw moet maken. Het verkeersplan heeft voor Van Woensel uiteindelijk niet de doorslag gegeven om af te treden, zo zegt hij. Zowel binnen als buiten zijn eigen partij leefde het gevoel dat hij zich nooit écht achter het plan heeft geschaard. Dat komt omdat hij in het vorige college als enige tegen een VCP was.