Gaaien kunnen heel goed plannen om hun eten niet mis te lopen

Rotterdam. Gaaien kunnen uitstekend plannen. Dat blijkt uit een Brits experiment met westelijke struikgaaien (Aphelocoma californica). De vogels wisten precies wat ze moesten doen om de volgende ochtend hun ontbijt niet te missen. Ze verstopten drie keer zoveel pijnboompitten in de kooi waar ze geen ochtendmaaltijd verwachtten. De resultaten verschenen vorige week in het Britse wetenschappelijke tijdschrift Nature.

De vogels werden in paartjes gehouden in kooien met drie compartimenten. In het middelste stond een voerbak, in het linker- en rechter een bakje om ijsblokjes te maken. In de trainingsfase leerden de vogels dat zij overdag overal konden komen, maar dat zij `s ochtends twee uur opgesloten zaten in het linker- of rechtercompartiment. In het ene kregen zij ontbijt, in het andere niet. De getrainde vogels kregen `s avonds hele pijnboompitten opgediend. Ze begonnen een groot deel ervan te verstoppen in de ijsblokbakjes.