Ex-lid RAF attaqueert kapitalisme vanuit cel

Wat bezielt Christian Klar? Veel Duitsers stellen zich die vraag nu blijkt dat Klar, een van de weinige veroordeelde terroristen van de Rote Armee Fraktion (RAF) die nog gevangen zitten, het kapitalisme opnieuw de oorlog heeft verklaard. En dat terwijl Klar juist wacht op vervroegde vrijlating.

Naar gisteren bekend werd, is vorige maand een pamflet van de hand van Klar verschenen in het marxistische blad Junge Welt. Klar spreekt daarin de hoop uit dat de tijd rijp is voor „de nederlaag van het kapitalistische ontwerp”.

De tekst echoot de revolutionaire parolen uit de hoogtijdagen van de RAF in de jaren ’70, toen de linkse stadsguerrilla gewapenderhand ten strijde trok tegen de West-Duitse democratie.

Het pamflet komt uitgerekend op het moment dat de Duitsers zich hardop afvragen of voormalige RAF-leden zich niet openlijk van hun gewelddadige verleden moeten distantiëren, alvorens zij gerehabiliteerd – laat staan vrijgelaten – kunnen worden. Aanleiding voor dit debat is de aanstaande vrijlating van Brigitte Mohnhaupt, een oude strijdmakker van Klar die nooit berouw toonde.

Klar, nu 54, zit een celstraf van zesmaal levenslang plus vijftien jaar uit voor zijn aandeel in de terreur. Inclusief Klar en Mohnhaupt zitten nu nog vier ex-leden van de RAF vast.

Indien bondspresident Horst Köhler zijn gratieverzoek honoreert, kan Klar in 2009 vrijkomen. Köhlers beslissing wordt in de komende maanden verwacht.

Diverse politici menen dat Klar het recht op gratie heeft verspeeld. Uit zijn „tirade” spreekt „de onveranderde grondhouding van een RAF-terrorist”, aldus CSU-voorzitter Edmund Stoiber.

Gerhart Baum, minister van Binnenlandse Zaken in de tijd dat de RAF nog actief was, vindt dat gratie moet afhangen van de vraag of Klar de wapens weer oppakt zodra hij vrij komt. Iets wat uit het pamflet niet blijkt, aldus Baum.