Ex-lid RAF attaqueert kapitalisme

In Duitsland is met onbegrip en verbazing gereageerd op een pamflet waarin een veroordeelde terrorist van de Rote Armee Fraktion (RAF) het kapitalisme opnieuw de strijd aanzegt. De opsteller van het pamflet, de tot meervoudig levenslang veroordeelde Christian Klar, had recentelijk juist om gratie verzocht.

Naar gisteren bekend is geworden, is op 15 januari een tekst van de hand van Klar verschenen in Junge Welt, een marxistisch blad. Klar werd in 1985 veroordeeld voor negenvoudige moord en elf pogingen tot moord.

In Junge Welt rept Klar, doelend op het kapitalisme, van een „imperialistisch verbond”, dat Europese landen „in puinhopen verandert”. De tekst, die doet denken aan de strijdbare parolen van de RAF in de jaren ‘70, komt uitgerekend op het moment dat in de Bondsrepubliek een debat woedt over de vraag of voormalige RAF-leden zich niet publiekelijk van hun gewelddadige verleden moeten distantiëren. Aanleiding voor dit debat is de aanstaande vrijlating van Brigitte Mohnhaupt, een voormalige strijdmakker van Klar die zich nooit voor de RAF-terreur heeft verontschuldigd.

Politici ter linker- en rechterzijde spraken hun afkeuring uit. Klars oproep is „een ijskoude beschimping van de familie en nabestaanden van de slachtoffers”, aldus CSU-voorzitter Stoiber, die zei dat Klar zijn recht op gratie heeft verspeeld. De beslissing van bondspresident Köhler wordt op korte termijn verwacht.